Balayı deyince aklınıza ilk gelen ülkeyi söyleyin desem ? Sanırım herkesin aklına ilk olarak Maldivler gelecektir. Maldivler Türkiye’de bu zamana kadar en çok fotoğrafı paylaşılan, en çok tur düzenlenen ve balayı denilince en çok ismi geçen gerçekten herkesin rüyalarını süsleyebilecek cennetten çıkma bir adalar topluluğudur.
Düğün süreci, ev telaşı valla yoruldum bir de balayında ordan oraya koşturamayacağım yeni bir yer göreyim ama söyle gerçekten ayaklarımı uzatıp keyif yapayım tüm stresimi atayım derseniz: Maldivler; işte tam size göre bir balayı cenneti.
Maldivler ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Maldivler o kadar çok merak edilen bir yer ki bir sürü de şehir efsaneleri var:) Kendim de Maldivlere gitmeden önce tüm bu yanlışları duyup duyup kendimi Maldivlerden soğutmuştum. Yanı başımda Maldivler dururken çok benzer ortamı bulacağımı bile bile, uçak ile 30 saat uzaklıkta, Dünyanın en pahalı adalarından biri olan Bora Bora’ya balayı için göz dikmiştim. Tabii parasını görünce sonuç hüsran oldu ama iyi ki de o kadar pahalıymış bana Maldivler’i görme sansı yarattı. Gelecek için de seyahat hedefi belirlemiş oldu:)
- Maldivler dünyanın en sıkıcı balayı noktası. Yapacak hiçbirşey yok. O kadar sıkıcı ki bavulda Playstation götürmeli.
- Antalya’daki 5 yıldızlı her sey dahil tatil köyünden farksız boşuna o kadar para vermeye gerek yok.
- Her şey dahil gitmen şart çünkü adada yemek yemekten başka yapacak birşey yok.
- Suda küçük köpek balıkları olduğu için korkacaksın. İnsan tedirgin oluyor ve yüzemiyor. Boşuna gitme.
- Su çok sığ ve sürekli gel git olduğundan yüzmen mümkün değil. Sadece serinliyorsun.
- Turla gitmeye gerek yok, Avrupa tatillerinde olduğu gibi booking üzerinden rezervasyon yaptırırsam daha ucuz olur.
- Otel sitesinden rezervasyon yaparsan tatil daha ucuza gelir, tur şirketleri otel fiyatlarının üzerinde bir fiyata satıyorlar.
Bu söylenenler kesinlikle doğru değil. Gitmeden atıp tutanları zaten anlamak mümkün değil de Maldivlere gidip de bu tarz şansızlıklar yaşayanlar olduysa o da sanırım otel seçiminden kaynaklanıyor. Bu tarz durumlar yaşamamak için en kritik nokta tur ve otel seçimi. Maldivler, zaten pahalı bir rota; üzerine booking’ten ya da otel’in kendi sitesinden rezervasyon yaptığınızda fiyatlar iyice şişiyor. Siz de bu kadar pahalı otele gücüm yetmez deyip daha düşük bir otele geçiş yapıyorsunuz. Böylece de Maldivler tatilinizin memnuniyet seviyesi düşüyor. Aslında tur ile gitsen aynı paraya daha iyi olanaklara sahip bir otelde kalabiliyorsunuz. Maldivler tatilinin en önemli kısmı bu olduğu için sonda söyleyeceğimi başta söyledim ama bir sonraki yazı da otel, tur ve booking gibi siteleri detaylı inceleyeceğim. Tek tek fiyat karşılaştırması yapacağım. Böylece farkı daha iyi görebilecekseniz.
Maldivler’e beyaz rota dedim çünkü sadece bu bembeyaz kumlardan değil, gördüğüm en güzel mavi, en güzel turkuaz, en güzel yeşil, en güzel gün doğumu ve en güzel turuncu mor pembe kırmızı gün batımı renklerini burda gördüm o yüzden hiçbir renge haksızlık olmasın diye beyaz dedim . Hazırsanız beyaz rota Maldivler rehberine başlayalım o zaman:)
Maldivler Hakkında Kısa Kısa
- Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusu’nun ortalarında yaklaşık 1.200 adadan oluşan halkının %97si müslüman olan bir devlet.
- 1200 adadan sadece 200 tanesinde yaşam var. Maldivler cumhuriyeti’nin nüfusu yaklaşık 350.000.
- Hindistan’ın güneyinde ve Sri Lanka’nın yaklaşık 750 kilometre güneybatısında yer alıyor.
- Turizm ve balıkçılık, Maldivlerin en önemli geçim kaynağı.
- Başkentleri Male. 2.5 kilometrekarelik alanı ile dünyanın en küçük başkentlerinden biridir.
- En güzel özelliklerinden biri olarak, Türklerden vize istemiyorlar.
- Ülkeye domuz ürünü ve içki sokmak kesinlikle yasak, her yerde ciddi kontrol var.
- Müslüman ülke olduklarından bizdekinin aksine Cuma-Cumartesi resmi tatilleri. Pazar günü iş başı yapıyorlar.
- Resmi dilleri Dhivehi olmasına rağmen 2. dil olarak İngilizce her yerde kullanılıyor.
- Resmi paraları Rufiyaa ama her yerde Dolar geçiyor. Sadece lokal adalara gittiğinizde yerel para birimini kullanmanız gerekebilir. Bugün itibari ile 1 Dolar, 15.57 Maldivler Rufiyaa’sına tekabül ediyor.
- Önümüzdeki 100 yıl için ülkenin tamamının sular altında kalacağı öngörüldüğünden Avustralya Maldivler halkına sığınma hakkı vermiş.
- Maldivler’de deniz üstü yaşamı gibi deniz altı yaşamı da cennetten bir parça gibi. Birbirinden farklı ve güzel deniz canlısına, flora ve faunaya sahip binden fazla harikulade mercan adasına evsahipliği yapıyor. Ada da bu özel canlılara bir kulaç mesafesi kadar yakınsınız.
- Maldivler’de adalar gruplar halinde isimlendiriliyor ve buna ”Atoll” deniyor. Bizdeki bölgelerin, Amerika’daki eyaletlerin Maldivlerdeki karşılığı atoll aslında:) Atoll ne demek derseniz: daire şeklinde mercan kayalıkları ve kum adacıkları anlamına geliyormuş. Otelinizin konumu da bulunduğu Atoll ismi ile bildiriliyor.
- Halkı çok güleryüzlü lokum gibi tatlı insanlar. Adaya gelen herkesin kendisini gerçekten özel hissettirecek eğlenceli bir hoş geldin ritüelleri var. Adaya varır varmaz daha havalimanından itibaren kendinizi harikulade hissedeceksiniz. Adaya ayak bastığınızdan itibaren ise her şey sizin rahat etmeniz için düşünülmüş ve herkes sizin mutluluğunuz için çalışıyor olacak.
Maldivler’e Ne Zaman Gidilmeli?
Maldivler; her daim güneşli, yıl boyunca ortalama 30 derece hissedilen sıcaklığı ve tropikal iklimi ile her zaman gidilebilecek bir tatil cennetidir. Deniz suyunun sıcaklığı ise yıl boyu 25 derece civarında olduğu için üşümeden her zaman rahatlıkla girebilirsiniz ama zamanlama ile ilgili tek dikkat edilmesi gereken nokta muson yağmurlarıdır.
Maldiv adalarında 2 mevsim vardır. Kuru mevsim (Kuzeydoğu Musonu) ve Islak mevsim (Güneydoğu Musonu) diye 2 ye ayrılır. Kuru mevsim Ocak ayından Mart ayına kadar sürüyor. Islak mevsim ise Mayıs’ın ortasından Kasım’a kadar sürer. Özellikle Islak mevsimde bir anda başlayan muson yağmurları bardaktan boşanırcasına yağıyor sonra 2 saat içinde ise sanki hiç yağmur yağmamış gibi hava günlük güneşlik olabiliyor. Günlerce süren yağmurlarda olabiliyor, Hiç yağmurun yağmadığı haftalar da oluyor. Tropik muson iklimde olduğu için hava sıcaklığı hep yüksek hep güzel ama yağmur biraz sansınıza kalmış durumda.
Oteller de bu sezonsal durumu lehlerine çevirmek için dönemsel fiyatlandırma yapıyorlar. Bizim ülkemizde evlilik sezonunun olduğu Mayıs-Ağustos arası aslında Maldivler’de en ucuz sezon. Eylül-Kasım arası fiyatlar orta seviyeye çıkıyor. Noel Yılbaşı zamanı ise Aralık-Nisan aylarında fiyatlar en üst seviyeye çıkıyor ve boş yer bulmak da çok zorlaşıyor.
Ben hep bu tarz sans gerektiren durumlarda başıma hep en sansızı denk geldiği için bu kadar para ödeyeceğim bir tatili riske atmak istemedim. Ekstra para verip en yüksek sezonda da gitmek istemedim. Bu sebeple tam otelin fiyat değişikliği yaptığı tarihi son günegetirecek şekilde 27-31 Ekim tarihlerinde 4 gece 5 gün Malidvlere gitmiştik. Bizim otel 1 Kasım’dan sonra yüksek sezon tarifelerine geçiyordu:)
Bu arada yağmur denk geldi mi? Tabii ki evet:) Son gün check out yaptık ama akşama kadar otelde zaman geçirebileceğimiz vaktimiz vardı. Bavulları ve oda anahtarını teslim ettik, bardaktan boşanırcasına yağmur yağdı:) ama inanın keyfimizi hiç kaçırmadı. Böylece otelin spa’sından yararlandık. Yağmasa aklımıza gelmezdi:)
Maldivler’e Ulaşım
Hint Okyanusunun ortasındaki bu cennete varmak için bir çok havayolunun direk ya da aktarmalı seferi var ama balayı tatili olduğu için biraz konforu düşünek lazım. O yüzden favorim haftanın her günü İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Maldivler’in başkenti Male’ye uçan THY’dir. Türk Hava Yolları’nın bu direkt uçuşlarıyla 8 saatte Maldivlerde olabiliyorsunuz. Uçuş saatleri de tatildeki gününüzü verimli kullanmak adına çok güzel ayarlanmış. Gece yarısı 1:10 da İstanbul’dan kalkan uçak Maldivler yerel saati ile 12.00 de Male’de oluyor. Oteller zaten ern erken 14.00’de size odayı veriyorlar. 14.00’e kadar da siz çok rahat adanıza da odanıza da ulaşmış oluyorsunuz. Dönüşte ise uçak Male’den gece 23:50’de kalkıyor. Son gün check out yaptıktan sonra da tüm gün adada vakit geçirebiliyorsunuz. En son saatteki tekne ya da deniz uçağı ile de transferiniz sağlanıyor.
Tabii THY uçağını ya tur paketine dahil etmelisiniz ya da mil biriktirip milleriniz ile uçmalısınız yoksa sezon yaklaştıkça sadece 8-10 bin TL tek kişinin uçak biletinin fiyatı oluyor. Biz mil biriktirip THY mil sınıfından uçmuştuk. Sadece vergilere bile 2 kişi gidiş-dönüş 2000 TL’ye yakın bir ücret ödemiştik
Bunun haricinde Emirates Havayolları ile Dubai aktarmalı ya da Qatar Hava Yolları ile Doha aktarmalı uçabilirsiniz. Yolculuğunuz daha uzun sürse de bu havayolları da çok konforlu oldukları için THY ile arada büyük bir fiyat farkı varsa tabi ki bu hava yollarını da tercih edilebilirsiniz. Özellikle Qatar hava yollarının yılbaşında bu rotalara büyük bir indirim kampanyası oluyor, O dönemde güzel bir fiyat yakalarsanız deymeyin keyfinize:)
Maldivler’den paylaştığım fotoğraflara Instagram’da #renklirotalarmaldivler hashtagi ile ulaşabilirsiniz.
Maldivler’de tur ve otel seçimi yazısı için bu linke tıklayabilirsiniz.
Maldivler’de yeme, içme ve aktiviteler yazısı için ise bu linke tıklayabilirsiniz.
O zaman sizi daha da gaza getirmek için karşısınızda Maldivlerde balayımızın kısa videosu, umarım seversiniz.
Gelecek yazılarımdan ve videolarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni buralarda da takip etmeyi unutmayın! 😉
Instagram: @renklirotalar
YouTube: Renkli Rotalar
Beste
8 Mayıs 2019 at 11:36 amYaaa umarım benim de Maldivler hayalim gerçek olur. Önce koca adayı bulmam lazım sanırım:)
Renkli Rotalar
9 Mayıs 2019 at 6:24 amİnsallah canım, en kısa zamanda diyelim o zaman. çok teşekkürler
duygu
20 Haziran 2019 at 12:51 pmharika tüyolar 🙂 https://yollarbenimumudum.com/ ekibi olarak çok beğendik
Renkli Rotalar
22 Haziran 2019 at 2:32 pmYaa çok teşekkürler, o zaman yollarda karşılaşmak ümidiyle sevgiler:)