Blog posts

Dünya’nın En Renkli Festivalleri

Dünya’nın En Renkli Festivalleri

Renkli Listeler

Festivaller, küçük büyük farketmeksizin herkesin keyif aldığı, coşkunun sel olup aktığı hayatımızın süphesiz en renkli etkinlikleridir. En güzeli de sanırım din, dil, ırk, kültür, yaş farketmezsizin birlik ve beraberliğin sembolü olmaları değil mi?  Önyargılardan uzak, herkesin birlikte çok mutlu olduğu zamanlardır. Bazısı cidden rengarenk, bazısının ruhu bazısının ortamı bazısının verdiği keyif çok renkli. İşte Renkli Rotalar farkıyla karşınızda Dünya’nın en renkli festivalleri…

Bu renkli festivallerin bazılarını kesin biliyorsunuz ama bakalım hiç duymadıklarınız var mı?  Ben henüz 2 tanesine katılabildim. Sizler hangilerine katıldınız? Hangilerine katılmak en büyük hayaliniz? Belki de bu sene renkli rotalarımızı bu festivallere göre ayarlarız.

Hadi o zaman önce keyifli okumalar sonra rengarenk hayaller dilerim…

1) Venedik Karnavalı, İtalya

Şu an Dünya’daki en renkli ve eğlenceli festivallerden biri olan Venedik karnavalının tarihi aslında vahim bir olaya dayanıyor. 13.yy da Venedik nüfusunun büyük bölümü veba salgını ile mücadele ederken  hem veba yaralarını gizlemek hem de sınıf farkını yok etmek amacıyla insanlar maske takıp uzun kostümler giymeye başlamışlar. Bu alışkanlık zamanla çok sevilmiş ve kıyafetler maskeler renklenmeye çeşitlenmeye başlamış. Venedik bu maskelerle anılmaya başlandığında ise karnaval fikri ortaya çıkmış. Venedik kültürünü yansıtan bu karnaval şehre  çok fazla turist getirmeye başlayınca da ekonomilerini düşünüp 2 haftalık bir sürece yaymışlar. Karnaval döneminde şehirde olursanız, beğendiğiniz bir maskeyi takıp sehrin ortaçağ büyüsüne adım atın. Her adımda rengarenk kostümler, rengarenk maskeler, her yerde çalan müzik ve çoşkulu insanlar ile bu festival cidden çok eğlenceli çok renkli.

Ne zaman:  27 Ocak  – 13 Şubat, 2018

Resmi internet sitesi: carnevale.venezia.it

 Fotoğraf: pixabay.com
2009 yılında ben de Venedik Karnavalı’ndaydım.

2) Rio de Janeiro Karnavalı, Brezilya

Dünya’nın en büyük, en ünlü ve en görkemli festivali, hiç kuşkusuz Brezilya’nın en büyük 2. şehri Rio de Janeiro’da gerçekleşen Rio Karnavalıdır. Karnavalın kökeni, Hiristiyan takvimindeki Paskalya perhizine dayanır ve 6 hafta sürecek perhiz ve fedakarlık öncesinde bolluk ve çoşkulu kutlamayı temsil eder.  Perhizden önceki  5 güne yayilan Rio Karnavali;  Samba müzikleri, dansları, muhteşem şovları ve birbirinden iddaalı kıyafetleri ile Brezilya kültürünün en önemli temsilcisidir. Karnavalın en heyecanla beklenen kısmı ise 12 samba okulunun samba geçitleridir. Okulların şampiyon olmak için kıyasıya yarışında bize sadece milyonlarca insanla birlikte eğlencenin ritmine ayak uydurmak kalıyor.

Ne zaman: 9 – 14 Şubat , 2018

Resmi internet sitesi: http://www.riocarnaval.org

 Fotoğraf: pixabay.com

3) Holi Festivali, Hindistan

Holi Festivali, kökeni hint mitolojisine dayanan her sene Hindistan’da baharın gelişini kutlamak için dolunay zamanında gerçekleştirilen renklerin festivalidir. Festivalin ilk gününde ateşler yakılır, Ateşte yakılan devasa kukla şeytanı temsil eder. ilk gün, iyinin kötüye karşı zaferini kutlayıp, bu ateşten aklan külleri evlerine götürürler ki evlerini ve bedenlerini kötülükten koruduğuna inanırlar. İkinci gün ise hepimizin bildiği renklerin günüdür. Tüm sokaklarda yüzleri boyalarla bezenmiş hintliler, birbirilerine rengarenk boyaları atıp şarkılar söyleyip dans ederek baharın gelişini kutlarlar.

Ne zaman: 1-2 Mart, 2018

 Fotoğraf: pixabay.com

4) The Kandy Esala Perahera, Sri lanka

Esala Peraha Festivali, Sri Lanka’nın Kandy kentinde her sene  Buda’nın kutsal kabul edilen diş kalıntıları ve  koruyucu tanrıları Natha, Vishnu, Kataragama ve Pattini’yi onurlandırmak için kutlanıyor. Binlerce kişi festivalde çoşkulu müzikler eşliğinde ateş dansçılarını, akrobasi gösterileri ve en önemlisi de rengarenk ışıklarla ve kıyafetlerle süslenmiş yüzlerce filin geçit törenini izliyor.  Bu görsel şölen için yürüyüş  diş tapınağından başlıyor. Buda’nın kutsal kabul edilen diş kalıntıları 3,5 kmlik yolda  ve 10 gün boyunca  filin sırtında geziyor.

Ne zaman: 16-26 Ağustos, 2018

Fotoğraf: eolandtravels.lk

5) Loy Krathong Festivali, Tayland

Loi Krathong Festivali, Tayland’ın geleneksel ay takvimine göre her yıl  12. ayında dolunay gecesi kutlanan ışık festivalidir. Festivalin amacı ise, uğursuzlukları ve kötü şansı kendilerinden uzaklaştırmak. Amaç aynı olsa da ülkenin güneyinde  ve kuzeyinde uygulama biçimleri farklılaşmış. Ülkenin güneyinde içlerini rengarenk çiçekler ve mumlarla doldurdukları “krathong” adı verilen küçük sepetleri nehirlere bırakırlarken, ülkenin kuzeyinde ise  içinde mum içinde yanan kağıt fenerleri gökyüzüne bırakıp büyük bir ışık şöleni yaratıyorlar. Sepeti suya, feneri ise havaya bırakmadan önce dilek tutuluyor ve havaya bırakılan bu fenerlerin kötülükleri, olumsuz düşünceleri, öfkeleri, nefretleri alıp götüreceğine inanılıyor. Evlerin, dükkanların ve sokakların da çiçeklerle süslendiği festival sırasında en güzel sepet ve feneri seçmek için yarışmalar da düzenleniyormuş.

Ne zaman: 23 Kasım, 2018

 Fotoğraf: pixabay.com

6)  Aziz Patrick Festivali, İrlanda

Aziz Patrick festivali, ismini aldığı Aziz Patrick’in öldüğü gün olan 17 Mart’ta kökeni İrlanda katolik konfedarasyonuna dayanan yeşil renk ve 4 yapraklı yonca temasıyla her yıl kutlanan İrlanda’nın en büyük ve önemli festivalidir. St Patrick’in İrlanda’ya Hristiyanlığı getirdiğine inandıkları için onun ölüm gününde onu anmak için başlayan bir etkinlik olsa da ilerleyen süreçte İrlanda kültürünü Dünya’ya tanıtan bir elçi görevini üstlenmiş festival ve Dünyanın farklı noktalarında da aynı zamanda kutlanmaya başlamış. Tabii en büyük kutlama İrlanda’nın başkenti Dublinde yapılmaktadır, Festival döneminde sokaklar yemyeşil olur, şehre gelen milyonlarca yeşil renkli biribirinden çılgın kıyafetli insanın, en büyük eğlencesi su gibi içilen İrlanda birası Guiness ve İrlanda viskisidir. O dönemde içki tüketimi bir senelik İrlanda içki tüketimine denk olduğu söyleniyor düşünün sabah akşam ne kadar içiyorlar yani…

Ne zaman: 15-19 Mart, 2018

Resmi internet sitesi:  http://www.stpatricksfestival.ie/

Peter Muhly/Getty Images

7) Çin Yeni yılı, Çin Cumhuriyeti

her yıl Çin Takvimi’ne göre belirlenen yılbaşı günü, her yılın ilk yeniayı ile dolunayı arasında kutlanır ve 21 Ocak ile 20 Şubat ayları arasında bir güne denk gelir. Her yılın bir hayvanı temsil ettiği Çin takviminde kutlamalar iki hafta sürer ve bu süre boyunca gece – gündüz geçit törenleri, havai fişek gösterileri düzenlenir. Özellikle başkent Pekin aslan başlı, yılan gövdeli ejderha gösterileri ile eğlencelinin en doruk yaptığı şehirdir. Çinliler tanrılarına ve atalarının ruhlarına adaklar adar, şükranlarını sunar ve aile ziyafetleri düzenler. Yeni yıla nasıl başlarsan öyle geçileceğine inandıkları için ne kadar büyük kutlanırsa o kadar mutlu başarılı karlı bir sene geçereceklerini düşünürler.

Ne zaman: 16 Şubat, 2018

 Fotoğraf: pixabay.com

8) Oktoberfest, Almanya

Oktoberfest,  her yıl Her yıl Almanya’nın Münih şehrinde Eylül sonu Ekim başında 2 hafta süren Almanya’nın en meşhur festivali. Bu festivalin başrolünde hiç kuşkusuz bira ve yöresel kıyafetler yer alıyor. Festivalin çıkış noktası 18 yüzyıla dayanıyor. O dönemde Bavyera Kralı  Prens Ludwig ve Prenses Therese, Münih’te halkın da katılımı ile şaşalı bir düğün ile evleniyorlar. Prensesi kalplerina basan halk, düğünün gerçekleştiği yeri prensesin adıyla anmaya başlıyorlar. İşte o günden bugüne festival düğünün yapıldığı alanda yapılıp zamanında düğünde giydikleri folklorik kıyafetleri giyerek festivale katılmaya başlıyorlar. Festival bol bol biralı geçiyor, Almanya da üretim yapan tüm biracılar festivalde yerini alıyor. Konserlerle, etkinlerle, yarışmalar ile eğlence doruklarda yaşanıyor.

Ne zaman: 22 Eylül – 7 Ekim, 2018

Resmi internet sitesi: https://www.oktoberfest.de/de/

 Fotoğraf: pixabay.com

9) Albuquerque Uluslararası Balon Festivali, ABD

Albuquerque Uluslararası Balon Festivali, her yıl rengarenk balonların katılımıyla New Mexico eyaletinin  en büyük şehri Albuquerque ‘de yapılıyor. 1972 yılından beri düzenlenen festival, ilk olarak Albuquerque yerel radyosunun 50’inci kutlamaları için balonların uçurulması ile başlamış. Şimdi ise festivalde 800’den fazla balon havalanıyor ve ortaya rengarenk çok özel görüntüler çıkarken bir yanda konserler,biribirinden özel şovlar, laser gösterileri ve panayır alanları ile festival daha da renkli geçiyor.

Ne zaman: 6-14 Ekim, 2018

Resmi internet sitesi: http://www.balloonfiesta.com/

 Fotoğraf: pixabay.com

10) La Tomatina Festivali, İspanya

1945 yılından beri devam eden  La Tomatina festivali, Dünya’nın çeşitli yerlerinden binlerce kişiyi Valencia’nın Bunol Köyü’nde buluşturuyor. Geçen sene katılımcılar,başlama topuyla birlikte bir saat boyunca birbirlerine 6 kamyondan dökülen toplam 160 ton domates fırlatarak eğlenmişler. Domates festivalinin kökeni tam olarak bilinmese de bir rivayete göre şehirde sevilmeyen bir belediye başkanını protesto etmek isteyen kişilerin başlattığı bir savaş diğer rivayet ise bunun gençler arasında yapılan eski bir eğlence aktivitesi olduğu yönünde başka bir rivayete göre ise 2 komşunun kavgasından başlamış. İspanyollar ise festival zamanı kırmızıya bürünen şehri  ünlü İspanyol çorbası “gazpacho”ya benzetiyorlar.

Ne zaman: 29 Ağustos, 2018

Resmi internet sitesi: http://www.latomatinatours.com/

Fotoğraf: http://www.suitqaisdiaries.com

Bonus: Ivrea Portakal Savaşları Festivali, İtalya

İspnaya’daki Domates şavaşlarının bir benzeri ise Portakal teması ile İtalya’nın Torino bölgesinde yer alan Ivrea kasabasında gerçekleşiyor. İvrea Portakal Savaşları;  Swabia’nın Kutsal Roma İmparatoru Frederick’e karşı yapılan ortaçağ ayaklanmasının mecazi bir tasviridir.  Seyircilere zarar vermemesi için izole edilmiş şehir meydanında maskeli ve zırhlı takımlar halinde kilolarca portakalı birbirlerine atarak savaşıyorlar.  Jüri kazanan takımı belirleyene kadar savaşa yani birbirlerine portakal atmaya devam ediyorlar. Şavaşa önceden bir takıma  üye olmadan katılamıyorsunuz ve Portakallar domates kadar masum olmadığından tarafsızlığınızı göstermek için de  bandaj vb. gibi  üzerinizde kırmızı birşeyler bulundurmak zorundasınız. Şavaş haricinde de konserler, ortaçağ geçiti, ödül törenleri ve panayır alanları ile sınırsız eğlence 4 gün sürüyor.

Ne zaman: 10-13 Şubat , 2018

Resmi İnternet Sitesi: http://www.storicocarnevaleivrea.it/

2009 yılında ben de İvrea Portakal Savaşları festivalindeydim.

Gelecek yazılarımdan ve videolarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni buralarda da takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: @renklirotalar

YouTube: Renkli Rotalar 

Facebook: Renkli Rotalar

Pinterest: Renkli Rotalar

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir