Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri benzetmesinin en çok yapıldığı tam da bu sebeple bu ara Akdeniz’in en popüler noktası. Haksız da sayılmazlar sanırım. Burası gerçekten çok özel bir nokta.
- Dünya’da Mars özelliği gösteren 2 yerden biri ve dahası Türkiye’nin en derin, en temiz ve en berrak gölü.
- Akdeniz’de göller bölgesi içinde, Burdur’un Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıkta ormanlarla çevrili muhteşem bir doğanın ortasında yer alıyor.
- 1989 yılından beri doğal sit alanı olan gölde birden fazla plaj bulunmaktadır. Özellikle suyun temizliği, turkuaz rengi ve kumun beyaz rengi ile Türkiye’nin Maldivleri benzetmesini fazlasıyla haketmektedir. Mutlaka bu gozlerinizi kamastiran masmavi sularda yuzmelisiniz.
- Kumsalı güneşin en tepede olduğu zamanda bile kesinlikle insanin ayaklarini yakmiyor, şifa niyetine bu gölün kenarında yalin ayak yurumelisiniz.
- Göle girdiginizde ise kadife bir hali serilmis de siz o halıdan yürüyen gölün davetlileri gibi hissediyorsunuz, gerçekten çok eşşiz bir histi. Daha da güzeli, o pamuk gibi kumdan alip suratiniza peeling yaptiginizda yüzünüz de pamuk gibi oluyor. Neden mi? Gölün içerisinde bulunan magnezyum, soda ve kil sayesinde.
- Bilim adamlarınca göl suyunun birçok cilt hastalığına özellikle de sivilcelere iyi geldiği ispatlanmış. Tam da bu sebeple gölün dibinden kova kova evlerine kil taşıyan insanlar görürseniz şaşırmayın. Siz de göl kenarında oluşmuş kil havuzlarına kendinizi atın mutlaka çamurlara bulanın.
- 185 metreye varan derinliği ile Türkiye’nin en derin, dünyanın ise üçüncü en derin gölü o yüzden yüzerken aman çok açılmayın su bir anda aşırı derinleşip tehlikeli bir hal alabiliyormuş. Plaj olarak belirlenen alanlarda yüzmek en garantisi sanırım.
- Burası Dünyadaki mars özelliği gösteren 2 yerden biri. Göldeki magnezyum yüklü kayaların aynısından Mars’ta da varmış. Mars’ta 1 gece geçirmek çok keyifli olmaz mı? İmkanınız varsa burada 1 gece kamp yapabilirsiniz.
Salda Gölü Plajları
Salda Gölü geniş bir alana yayıldığından göle girebileceğiniz ayrı ayrı plaj noktaları yaratılmış. Maldivler diye anılan bölüme gitmek istiyorsanız hiç merak etmeyin en kolay orası bulunuyor çünkü tüm tabelalarda Maldivler yazıyor:) Bir ara gerçekten çıldırdık galiba bu kadar çok Maldivler yazısı görüyor olamayız bile dedik. Maldivler denilen plaja kendi arabanız ile sadece ulaşabiliyorsunuz, bu noktaya toplu taşıma bulunmuyor. Maldivler denilen nokta haricinde de bir sürü belediye tarafından oluşturulmuş halk plajları var.
- Yeşilova Halk Plajı
- Doğanbaba Halk Plajı
- Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı
Gölün bazı noktalarında su yılanları olduğu da söyleniyor ama ben Maldivler denilen kısımda deli gibi yüzdüm hiç görmedim. Ayrıca oranın yerlilerinden aldığım bilgiye göre de bu yılanlar zehirsizmiş. Siz yine de dikkat edin tabii:)
Salda Gölü Kamp ve Konaklama
Kamp konusunda çok uzman değilim ama Salda Gölü’nde ben bile kamp yapmak istedim. Gerçekten ortam çok müsait. Ben geçen yıl gittiğimde çok fazla noktada kamp kurmak serbestti ama göl son dönemdeki yoğun ilgi ve kötü kullanım sebebiyle tehdit altındaymış o yüzden de kamp konusunda sınırlama getirilmiş. Mesela Orman plajında artık kamp yapılamıyor. Sit alanı olduğu için yasakmış. Şuan izin verilen 2 nokta var:
- Yeşilova Halk Plajı (tesis var, belediye kampcılardan giriş ücreti, elektrik ve su için bedel de almıyormuş)
- Doğanbaba Halk Plajı ( Burada tesis yok, elektrik yok ama Meşhur Pideci Sami abi burada:))
Bence Salda uğramalık bir nokta, konaklamalık değil. Kampı farklı bir deneyim olduğu için öneriyorum ama şahsen konaklamayı önermiyorum. Yine de rotanızda dinlenmek için 1 gece konaklayalım derseniz göl kıyısında 2 otel alternatifi var.
- Hotel Lago Di Salda ( En eskisi ve en iyisi)
- Salda lake Otel ( Burasını görmedim ama yeni açılmış. Alternatif olarak ekliyorum.)
Salda Gölü Ulaşım ve alternatif rotalar
Salda Gölü Burdur, Denizli ve Antalya’nın ortasında kalıyor. Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova İlçesi’ne bağlı o yüzden ilçe merkezinden Salda’ya gitmek 4 km sadece 5 dk sürüyor. Burdur merkezden 75 km, yani 1 saat 15 dk, Isparta merkezden 106 km yani 1,5 saat, Denizli merkezden ise 83 km yani 1 saat 10 dk uzaklıkta bulunuyor.
Sadece Salda Gölü için Burdur’a gidilmez. O yüzden road trip yapıp rotanıza Salda Gölünü de dahil etmek en mantıklısı olur. Mesela Denizli Pamukkale rotanıza Salda’yı ekleyeblirsiniz. Denizli Havalimanından ise Salda Gölü sadece 50 km uzaklıkta, o kadar yakın. Gül ya da lavanta döneminde gidip Isparta, kuyucak köyü ve göller yöresini Salda gölü ile birleştirebilirsiniz. Ya da Salda Gölünü Kaş gezinizin başına ya da sonuna ekleyebilirsiniz.
Biz ise Akdeniz rotamızın dönüşüne dahil etmiştik. İstanbul – Eşkisehir – Adrasan – Kaş – Kalkan – Salda Gölü – Eşkişehir – İstanbul şeklinde bir rota izlemiştik.
Bu bölgede kendi arabanız ile ya da araç kiralayıp gezmeniz en rahatı olur ama arabasız gelecekler için ise Denizli, Burdur veya Antalya Otogarı’ndan Yeşilova’ya giden otobüslerden birine binebilirsiniz. Otobüs Salda Gölü’nün yanından geçmiyorsa bile Yeşilova’ya kadar gidip buradan Salda Gölü’ne kalkan minibüslerden birini kullanabilirsiniz.
Salda Gölü’ne Ne Zaman Gitmeli?
Salda Gölünde deniz mevsimi Haziran’da başlıyor ve Eylül sonuna kadar devam ediyor. Yüzmek isteyenler için bu mevsim ideal ama kalabalığın da arttığı dönemi işaret ediyor bu aylar. O yüzden Mayıs ayında gelirseniz yine su biraz soğuk olsa da bence yüzersiniz hem de daha sakin olur.
Özellikle haftasonu yöre halkı da serinlemek için Salda gölünün plajlarına akın ettiğinden gezinizi haftaiçine ve bayram seyran olmayan döneme denk getirirseniz çok daha keyifli geçecektir. Sanırım ne kadar kalabalık olduğunu anlatmaya alttaki fotoğraf yetiyor:)
Temmuz ayı demek, lavanta mevsimi demek. Eğer Temmuz ayında Salda gölü’ne kadar giderseniz yaklaşık 2 saatlik mesafedeki Lavanta diyarı Kuyucak köyüne uğrayıp lavanta tarlaları arasında mis gibi kokular eşliğinde gezmeyi ve lavanta dondurması yemeyi unutmayın.
Salda Gölü’nden paylaştığım fotoğraflara Instagram’da #renklirotalarakdeniz hashtaglerinden ulaşabilirsiniz.
Gelecek yazılarımdan ve videolarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni buralarda da takip etmeyi unutmayın! 😉
Instagram: @renklirotalar
YouTube: Renkli Rotalar