Blog posts

Zümrüt Yeşili Rota İrlanda Gezi Rehberi

Zümrüt Yeşili Rota İrlanda Gezi Rehberi

Avrupa, İrlanda Cumhuriyeti, Yurtdışı

Bir ülke düşünün, yüzde 60’ı yemyeşil bir bitki örtüsü ile kaplı olsun. Ilıman deniz iklimi ile yanı başındaki Atlas Okyanusu’ndan gelen rüzgarlar ile bol bol yağış alsın. Bu yağışlarla bitki örtüsü her daim yeşilin binbir tonu olsun. Gördüğünüz her manzarası pastoral bir tablo tadında olsun. İşte burası; İrlanda yeşili diye birşeyin varlığını keşfe çıktığım Dünya’nın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri: zümrüt yeşili rota İrlanda. Hazırsanız bu zümrüt yeşili ülkeyi yakından tanımaya başlayalım. İşte karşınızda zümrüt yeşili rota İrlanda gezi rehberi …

İrlanda’nın yüzde 60’ı yeşil bitki örtüsü ile kaplı

İrlanda hakkında kısa kısa

  • Kuzey Batı Avrupa’da yer alan İrlanda, Birleşik Krallığa bağlı Kuzey İrlanda ülkesi ile birlikte İrlanda adasını paylaşır.  Batısında Atlas Okyanusu, doğusunda İrlanda denizi ve güneyinde Kelt denizi yer alır.
  • İrlanda nüfusunun neredeyse tamamı katoliktir. Hatta o kadar koyu katolikler ki kürtaj ülkede yasaktı. 2018 Mayısında ben ülkeyi gezerken büyük bir referandum yapılıyordu ülke de kürtaj yasağı kalksın mı kalsın mı diye. Şimdi kontrol ettim refarandumu %69 oyla evetciler kazanmış. Çok sevindim.
  • 1990’lara kadar yoksul bir ülke diyebileceğimiz İrlanda, kurumsal firmalara düşük vergi uygulaması ile tüm dünya devlerini (Facebook, Google, Apple vb.)  irlanda’da yatırım yapmaya teşvik etti.  Doğrudan yabancı yabacı yatırımların hızla artması ve Avrupanın şirket üssü haline gelmesi ve hızla ekonomisinin büyümesi ile İrlanda şuan Avrupanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelmiştir. Hatta bu hızlı ekonomik büyüme için İrlanda’ya Kelt Kaplanı (Celtic Tiger) lakabı da tanımlanmıştır.
  • Ekonomisi tarım ve ticarete dayalı İrlanda, aynı zamanda Dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biridir.
  • Ülkede 2 resmi dil var. İngilizce ve İrlandaca. İrlandaca unutulmasın diye okullarda mecburi tutulmuş.
  • İrlanda nüfusu yaklaşık 4,5 milyon. Nüfusun bu kadar düşük olmasının en büyük sebebi 1800 yıllarda yaşanan kıtlık. Büyük Kıtlık ya da bir diğer ismiyle İrlanda Patates Kıtlığı, İrlanda’da da 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, hastalık ve göç dönemine deniyor. Büyük Kıtlığın nedeni ise o dönemde nüfusu 8 milyonu aşan İrlanda’da, özellikle yoksulların temel besini patatese bulaşan hastalıkmış. O kadar büyük bir kıtlık ki bu 1 milyon kişinin ölümüne 1 milyon kişinin de göç etmesine sebep olmuş. Dublin gezinizde bu kıtlığı temsil eden heykelleri mutlaka görmelisiniz.
  • İrlanda;  yüzde 60’ı yeşil bir bitki örtüsü ile kaplı ve çayır ve meralardan meydana gelen tamamıyle bir kır ülkesidir. Ormanlar ülke de çok azdır. Bu geniş  çayır ve meralarda hayvancılık çok gelişmiştir. İrlanda seyahatiniz sırasında mutlaka İrlanda çayırlarında koşturan İrlanda kuzularını görmelisiniz, gerçekten çok tatlılar.
  • İrlanda Ilıman bir deniz iklimine sahip ve Atlas okyanusu kıyısında olması sebebi ile her daim yağışlı ve rüzgarlıdır. Hava sıcaklığı ise Yaz aylarında bile ortalama 20 dereceleri geçmemektedir.
  • İrlandalılar dünyanın en nazik ve en hoşgörülü insanları. Araba kullanırken ise kurallara fazlasıyla uydukları için tam tersine dönüşüyorlar. Işık yanmadan karşıdan karşıya geçmeye çalışırsanız asla durmazlar ve çok sinirlenirler. Aman dikkat:)
  • İrlanda’da bir çok festival ve etkinlik düzenleniyor ama 17 Mart’ta resmi bayram olarak kutlanan St Patrick Day’de ülke resmen çılgına dönüyor. Sabahlara kadar tüm halk sokaklarda, turist yoğunluğundan yürünemez bir hal alıyormuş şehirler. Kutlama zamanı ülke gerçek anlamda yeşile dönüyor. Ülke de biralar bile bu kutlamalar için yeşil renkte üretiliyor o kadar eğlenceli her şey.
İrlanda’nın konumu

İrlanda Cumhuriyeti’nin kısaca tarihi

Hepimizin bildiği İrlanda İngiltere çekişmesinin başlangıcı aslında 1600’lü yıllarda Protestan Britanyalıların İrlanda’ya gelerek Katolik İrlanda halkını himayeleri altına almak istemelerine dayanıyor. Baskılara daha fazla dayanamayan İrlanda halkı 1916 yılında gönüllülerden oluşan IRA yani (Irish Republician Army)  İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’nu kurup Britanyalılar’a karşı bir gerilla savaşı başlatıyorlar. Bu sırada İngiliz hükümeti kontrolü elinde tutmak için İrlanda adasında biri Protestan Kuzey İrlanda’da, diğeri ise Katolik Güney irlanda’da olmak üzere 2 ayrı parlamento kurar. Yıllar süren bu silahlı mücadelede Güney İrlanda, İngiliz himayesini kesinlikle kabul etmez ve İngiltere hükümeti de daha fazla baskılara dayanamayınca ülkeyi ikiye bölecek anlaşma imzalanır. 1921 yılında İrlanda ikiye bölünerek Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığa bağlı bir devlet statüsünde kalmış, Güney İrlanda ise İrlanda Cumhuriyeti olarak bağımsızlığını ilan etmiş. 1922 yılında ise İrlanda Cumhuriyeti tam bağımsız, egemen ve demokratik bir ülke haline gelmiş.

Büyük Britanya, İngiltere İrlanda sorunsalı (Kaynak: Onedio)

Hazır İrlanda ve Kuzey irlanda’nın tarihinden bahsetmişken, yıllardır süregelen şu karışıklığı da çözelim.

Birleşik Krallık; İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’i kapsayan 4 ayrı devletten oluşan bir ülkedir. Büyük Britanya ise; İngiltere, Galler ve İskoçya’yı kapsayan adanın coğrafi adıdır. İrlanda ise; İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda ülkelerinden oluşan adanın coğrafi adıdır. Britanya Adaları ise; Birleşik krallık devletlerinin ve İrlanda Cumhuriyetinin üzerinde bulunduğu adaların genel coğrafi adıdır.

İskoçya’nın başkenti Edinburgh üzerinden İrlanda rotama başlamıştım.

İrlanda’ya seyahat etmek için vize süreci nasıl oluyor?

İrlanda Cumuriyeti, 1973 yılında Avrupa birliği üyesi, 1999 yılında da Euro bölgesi üyesi oluyor yani para birimi olarak Euro kullanıyor ama ne yazık ki Schengen bölgesine üye bir ülke olmuyor. O yüzden de İrlanda seyahatiniz için mutlaka İrlanda vizesine ayrıca başvurmanız gerekiyor. İrlanda vizesine Türkiye’de aracı kurum VSF Global üzerinden başvurabiliyorsunuz ve toplam maliyeti 82 Euro’ya geliyor. En zorlu kısmı ise zaman. Başvuru ile pasaportun size dönüşü arasındaki süre 2 aya kadar uzayabiliyor. Ne yazık ki İrlandalılar vize konusunda biraz yavaşlar.

İrlanda seyahatinde Kuzey İrlanda’yı ya da herhangi bir Birleşik krallık devletini görmek isterseniz ne yazık ki İrlanda vizeniz ile giriş yapamıyorsunuz. O ülkelere girmek için ise ayrıca Birleşik Krallık vizenizin olması gerekiyor.

Birleşik Krallık ise bildiğiniz gibi 2017 yılında Avrupa birliğinden ayrıldı. Euro bölgesine de  üye değil. İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler ülkelerinde pound kullanmanız gerekiyor.  Schengen bölgesine üye bir ülke de değil. O yüzden de Birleşik Krallık ülkelerinden herhangi birine seyahat edecekseniz mutlaka Birleşik Krallık vizesine ayrıca başvurmanız gerekiyor. Birleşik Krallık vizesi ise 6 aylık 130 Dolar. Maksimum 15 iş gününde süreç tamamlanıyor. İngiltere vize olayına daha maddi yaklaştığı için süresine göre parasını yatırdığınızda vizenizin çıkmama olasılığı çok düşük. Mesela benim 1 hafta da çıkmıştı.

Kuzey irlanda’da Game of Thrones çekim yerleri

İngiltere vizesiyle İrlanda’ya giriş yapabilir miyim?

İngiltere, İrlanda vizesi arasında söyle bir fark var. İrlanda vizesi aldığınızda İngiltere’ye giriş yapamıyorsunuz ama İngiltere vizesi aldığınızda İrlanda’ya giriş yapabiliyorsunuz. Son dönemde İngiltere ve irlanda arasında yapılan vize muafiyet anlaşmasıyla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 ülke  için İngiltere vizesi ile İrlanda Cumhuriyeti’ne giriş izni verilmiş durumda. Burada da  geçerli 2 önemli kural var

  1. Mutlaka turistik vizeye başvurmanız gerekiyor. İngiltere’den alınmış çalışma vizesi, transit vize ya da öğrenci vizeniz anlaşmaya dahil değil. Bu vize türleri ile irlanda’ya giriş yapılamıyor. Sadece turistik vize tipi ile 30 güne kadar İrlanda’ya girişiniz serbest.
  2. İrlanda’ya giriş yapmadan önce mutlaka Birleşik Krallık ülkelerinden birine giriş yapmanız gerekiyor sonrasında rahatlıkla İrlanda seyahatini gerçekleştirebilirsiniz.

Bana gelince; Hem Game of Thrones hayranı olduğum için özellikle çekimlerin yapıldığı Kuzey İrlanda’yı da keşfetmek istiyordum hem de yıllık izin alıp 9 günlük bir seyahat planladığım için öncesinde senelerdir merak ettiğim Edinburgh şehrine de 2 gün ayırmak isteyince  benim için en mantıklısı İngiltere vizesine başvurmak oldu.

Sırf bu manzarayı görebilmek için de Kinsale kasabasında konakladım.

İrlanda’ya ulaşım: Nasıl gidilir?

İrlanda’ya İstanbul’dan direk uçmak isterseniz başkent Dublin’e THY haricinde direkt uçan bir havayolu firması yok. Sanırım bu sebeple de THY İstanbul-Dublin seferleri bayağı pahalı. Mutlaka aylar öncesinden rezervasyon yapmakta fayda var.

İngiltere üzerinden uçmak isterseniz ise Londra’yı tercih ederseniz hem havayolu hem de şehir olarak sınırsız alternatifiniz var. Mesela ben daha önce Londra’yı gezdiğim için ve İskoçya’yı aşırı merak ettiğim için seyahatimi Edinburgh başlangıçlı olarak planladım. Edinburgh uçuşu içinde aktarmasız tek alternatif ne yazık ki THY’de vardı.  THY’den İstanbul Edinburgh gidiş, Dublin İstanbul dönüş olarak biletimi aldım. Seyahatimden 5 ay önce almama rağmen tek kişi gidiş dönüş bu biletime yaklaşık 900 TL verdim.

Edinburgh’tan Dublin’e ise Erasmus’tan beri çok severek kullandığım Ryanair’i tercih ettim.  Ryanair ile uçuş çok ucuzdu ama ben 20 kg bagaj hakkı da ekleyince fiyat 250 TL’ye kadar çıktı.  Bagaja para vermesem kabin boya hem 10 günlük kışlık yazlık kıyafet hem de yemekleri sığdıramazdım. Orda yükselmiş Euro Pound kurundan sürekli yemek alışverişi yapacaktım o yüzden bagaj kritikti.

Londra üzerinden gitseydim çok daha ucuza alternatif bulabilirdim. O yüzden Londra’yı görmediyseniz ya da tekrar tekrar giderim derseniz İrlanda seyahatinizi Londra üzerinden planlamak çok daha uyguna gelecektir. Hem İstanbul’dan Londra uçuşu için hem de Londra’dan Dublin uçuşunuz için çok fazla saat ve fiyat alternatfiniz olacak.

İskoçya ve İrlanda’da guesthouselarda konakladık.

İrlanda’da konaklama

Britanya adalarındaki ülkelerde konaklama olayı cidden pahalı. Sebebi ada ülkeleri olmasından mı Pound Euro geçiyor olmasından mı çözemedim. Benim 9 günlük İrlanda seyahatine bu kadar yüksek kurlara rağmen gidebilmemin en büyük sebebi, kuzenimin Dublin’ de yaşıyor olmasıydı. Bu sayede 7 gecelik konaklamamın 5 gecesi bedavaya gelmiş oldu. Kuzenimle 1 gece Edinburgh’ta, 1 gece ise Kinsale (Güney irlanda’da renkli bir kasaba) de konakladık. Edinburgh’ta 117 Euro’ya (Mayıs 2018 kuru ile 585 TL)  çok da tavsiye etmeyeceğim Balmore Guesthouse’da kaldık. Kinsale kasabasında ise 79 Euro’ya (Mayıs 2018 kuru ile  395 TL)  Tierneys Guesthouse’da kaldık. Bu oteli gönül rahatlığı ile önerebilirim, sahibi aşırı tatlı bir kadındı. Gün sayınız fazla ise Airbnb’den ev kiralamak çok daha mantıklı olabilir. Couchsurfing konusunda da İrlanda halkına güvenebilirsiniz gerçekten çok tatlılar hem de bedava daha ne olsun.

İrlanda seyahatinde rotayı nasıl planlayalım?

İrlanda seyahatiniz için rotanızı belirleyecek 2 önemli konu var.

  1. İngiltere üzerinden mi geleceksiniz yoksa direk İrlanda’ya mı uçacaksınız? Ona göre rotanıza Birleşik Krallık ülkelerinden şehirler eklemeniz gerekiyor.
  2. İrlanda için bütçeniz ile paralel kaç gün ayırabilirsiniz? Benim gibi yıllık izinlerle gezen kişiler için bu kısım kritik. Tabii bir de işin şu boyutu var: Gün sayısı arttıkça bütçe de artıyor.

Ben, İngiltere vizesi ile gittiğim için rotama Edinburgh şehrini ekledim. Şirketten bu rotam için 1 hafta da yıllık izin aldım. Böylece 9 günlük programımı aşağıdaki şekilde oluşturdum. Siz gün sayınıza göre bu rotadan ekleme ya da çıkarma yapıp gezebilirsiniz.

  1. gün: Edinburgh şehir gezisi
  2. gün: Edinburgh şehir gezisi
  3. gün: Dublin şehir gezisi
  4. gün: Galway, Cliffs of Moher, Wild Atlantic Way, Atlantic Edge Ocean Walk turu
  5. gün: Kilkenny, Wicklow Mountains& Glendalough, Irish Collie Sheep dog Trials turu
  6. gün: Belfast, Giants Causeway, Carrick a Rede Rope Bridge turu
  7. gün: Dublin şehir gezisi
  8. gün: Cork, Cobh  ve Kinsale şehir gezileri (Road trip)
  9. gün: Kinsale, Nohoval Cove ve Kildare Village
Dublin’in en heyecanlı anı: Phoneix park’ta geyiklerle karşılaşma

Seyahat Bütçesi: Bu rota ne kadara mal oldu?

Gelelim işin en sevilmeyen kısmına yani paraya:( Instagram hesabımda toplam bütçeyi hemen gezi dönüşü paylaşıyorum ama blogta daha ayrıntılı yazmaya çalışıyorum. Daha kolay anlaşılması için tüm maliyetleri hem TL ödediklerimi hem de Pound harcadıklarımı Euro’ya çevirdim. (Mayıs 2018 Euro kuru 5 TL’den hesapladım.) Tek tek maliyetler tek kişi için şu şekilde oldu:

  • Uçak: Gidiş dönüş ve aktarma uçuşu toplam 230 Euro
  • Konaklama: 1 gece Edinburgh, 1 gece Kinsale konaklama toplam 98 Euro
  • Yeme-İçme: 144 Euro
  • Günübirlik turlar: 3 gün Dublin kalkışlı tam gün turların indirimli tutarı toplam 125 Euro
  • Ulaşım-aktivite: 2 gün araba kirası, bisiklet kirası, benzin ve taksi toplam 108 Euro
  • Müze vb. giriş ücretleri:  28 Euro
  • Alışveriş: 105 Euro

Genel toplam: 838 Euro

İrlanda’dan paylaştığım fotoğraflara İnstagram’da #renklirotalarirlanda hashtagi ile ulaşabilirsiniz.

Gelecek yazılarımdan ve videolarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni buralarda da takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: @renklirotalar

YouTube: Renkli Rotalar 

Facebook: Renkli Rotalar

Pinterest: Renkli Rotalar

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir