Evlendiğimizden beri Okan ile en büyük hayallerimizden biri arabaya atlayıp çok da öyle uzun planlar yapmadan o koy senin bu koy benim denize girip gönlümüzce gezmekti. Eşim çok uzun saatler araba kullanmak istemiyorum deyince, şirket arabası ile yurtdışına çıkabileceğimizi de öğrenince hayallerin gerçek olma vakti geldi. Evli bir çift olarak ilk defa kendi arabamızla yurtdışına road trip yapacaktık. Önce İstanbul’a Ege’den daha yakın Yunanistan’a gidelim dedik. Sonuçta 4-5 saatte Thassos adasında olmak büyük lüks. Heyecanla araştırmalar yapılırken küçük bir ayrıntıyı atlamışız. Bizim ehliyet çipli olmadığı için bir de onun için 500-600 TL ekstra para vermek gerekiyormuş. Ekstra para vermeyelim diye hemen başvuru yaptık ama baktık yetişmeyecek gibi o zaman dedik, bu sefer rotamızı Yunanistan tarafında değil de Türkiye tarafında Ege’nin turkuaz sularına çevirelim istedik. Hazırsanız, turkuaz denizlerin peşinde Ege rotası başlasın.
Rota Planlaması
Road trip yaptığımız gezilerde bana en çok rotanızı nasıl planlıyorsunuz? Gezeceğiniz yerleri nasıl seçiyorsunuz? soruları geliyor. O yüzden detaylı açıklamaya çalışacağım.
- 1. Aşama: Biz diğer roadtriplerimizde olduğumuz gibi bu rotada da önce temiz bir excel sayfası açtık. Kaç günlük bir geziye çıkıyoruz, ne kadar bir bütçemiz var ve harcama kalemlerimiz (konaklama, geçiş ücretleri, benzin, tekne turu vb.) neler olacak listeledik. Kendimize de bir hedef bütçe koyduk. Hedef bütçe koymassak ben otel konusunda çok uçabiliyorum. Eeee hayallerin sonu yok tabiii.. Sonra plan netleştikçe rezervasyonları yaptıkça hedef bütçe ile hep durumumuzu karşılaştırdık.
- 2. Aşama: Sonra açtık önümüze Ege haritasını, başladık ikimizinde aklında olan yerleri işaretlemeye ama 9 günlük tatile tüm işaretlediklerimiz yelerin sığması mümkün değil. Bir de bu gidişin bir dönüşü var. Geze geze gidip geze geze de dönmek lazım. O yüzden 2. aşama gideceğiniz en uzak noktayı belirlemek olmalı. Biz bu sefer listeden Fethiye, Göcek eleyip kendimizi Bozburun’da sınırladık. Ordan aşağıya inmeyelim yoksa yetiştiremeyiz dedik.
- 3. Aşama: Son durağı belirleyince geldi sıra ilk durağı belirlemeye. Meslea Eşim tek seferde maksimum 5 saat araba kullanabilirim dedi. Burda da mantık sabah 8 de yola çıkıp en geç 14.00 de yani otellerin check-in saati ile birlikte arabadan çıktığımızda direk odamıza yerleşmek ve kendimizi serin sulara atmak böylece hem tatilin ilk gününü verimli geçirmiş oluyorsunuz hem de otelinizin tüm imkanlarından maksimum yararlanabileceğiniz vakit kalıyor. Bu aşamada da listeden Gökçeada’yı eledik. Kalem Adası bizim başlangıç durağımız oldu.
- 4. Aşama: Rota planlama da duraklar arası kaç saat olmalı kısmı da çok kritik. Tatilin ortasında saatlerce yol gitmek istemezsiniz sanırım. Biz her durak arasında maksimum 3 saat araba kullanmalıyız dedik. Mesela, Gökçeada bizim 5-6 saatlik ilk yolculuk süremize uymasına rağmen bu kadar uzun sürede bizi yeteri kadar güneye indirmiyordu. Gökçeada’dan sonra gideceğimiz yerler için tekrar 4-5 saat yolculuk yapmamız gerekecekti.
- 5. Aşama: Artık bu aşamada başlangıç- son duraklarımız belli, her bir durağın arasında geçecek süre belli olduğu için noktaları birleştirmek çok kolay oldu. Kalem Adasından, Urla’ya ordan Bodrum’a ordan da Selimiye ve Bozburuna uzanan bir rota çizdik. Bodrum’u plana dahil etmemizin sebebi ise önce Selimiye’ye ulaşmak için arada 3 saatlik bir mola yaratmaktı. Sonra bir baktık senelerdir hayal ettiğimiz Symi adasına da geçişler de burdanmış. Heyecan tavan yaptı, hemen Symi için feribotlines.com üzerinden günübirlik gidiş-dönüş bileti aldık. Dönüşümüzü de Bozburun’dan Akyaka’ya ordan yolu yarılamak için Alaçatı’ya sonra da bir Anneanne ziyareti için Armutlu şeklinde planladık.
- 6.Aşama: Artık sıra geldi otelleri belirlemeye. Bu noktada benim hali hazırda var olan Türkiye’de görmek istediğim oteller listem işe yaradı. Size de tavsiye ederim. Her gün milyonlarca yeni şey görüyoruz sosyal medya’da,unutmamak için yazmak şart. Bir gün giderim umuduyla hayal ettiğim otellerin hem Türkiye’de hem de yurtdışında listesini tutuyorum. Böylece listemde olan çok merak ettiğim Kalem Adası Oliviera Resort ve Bozburun Karia Bel rezervasyonları hiç düşünülmeden yapıldı.
- 7.Aşama: Burası artık rota planının cila kısmı:) Nasıl yani diyorsunuz biliyorum:) Bizim bu rota hem evlilik yıl dönümümüzü kutlayacağımız tatili hem de benim doğum günümü kapsadığı için bu durumu sonuna kadar kullanma zamanı:) Yani tüm otellerden yıl dönümü ve doğum günü için güzellikler istiyoruz. Evlendiğimiz günden beri de balayı paketleri istiyorduk her yerden. İşe yarıyor mutlaka deneyin. Mesela Kalem Adasındaki otelimiz bana sürpriz pasta getirdi, Selimiye’deki otelimiz ise standart odamızı teraslı suit odaya çevirdi. Süper değil mi? Denemeye değer yaniii…
Gün Gün Ege Rotamız
Rotamızı planlayıp yola çıktıktan sonra Selimiye’de babamın acil ameliyatını öğrendik. Pazartesi sabah ameliyata yetişmek için Bozburun’dan direk Armutlu’ya gidip ordan da İstanbul’a dönmek zorunda kaldık. Rotamızın sonu hastanede bitsin istemedik ama neyseki babam hemen ameliyat olup iyileşti bile.
Son durumda rotamız ise şu şekilde oldu:
Aralarına yolun kaç saat sürdüğünü de yazıyorum. Tabii bu kadar çok noktaya uğramak için ve bütçeyi de sarsmamak için hep 1’er gün konaklamalı gezdik. Acaba yoruluyurmuyuz diye düşünüyorduk ama asla yorucu geçmedi. Çok yer gezdiğimiz için sadece tatilin sonuna doğru sanki aylardır tatil yapıyormuşuz gibi hissettik. Konaklama bütçeleri de hep pazarlıklı. Pazarlıkta sıkıştığınız noktada Renkli Rotalar ismini de kullanabilirsiniz.
1.Gün: İstanbul – Kalem Adası (Dikili)
Yolculuk: 5 saat araba yolculuğu
Konaklama: Kalem Adası Oliviera Resort
Ücret: 910 TL (Yarım Pansiyon, ücretsiz tekne transferi)
Ege’nin Maldivleri Kalem Adası gezi rehberi için sizi bu linke alalım.
2.Gün: Kalem Adası (Dikili) – Urla Bağ Yolu
Yolculuk: 3 saat araba yolculuğu
Konaklama: Urla Bağ Evi
Ücret: 300 TL (kahvaltı dahil)
3.Gün: Urla Marika Beach – Bodrum Gümüşlük
Yolculuk: 3 saat araba yolculuğu
Konaklama: Bodrum Motel
Ücret: 200 TL (kahvaltı dahil)
4.Gün: Symi-Yunanistan
Yolculuk: 2 saat gidiş-2 saat dönüş feribot yolculuğu
Konaklama: Bodrum Motel
Ücret: 200 TL (kahvaltı dahil)
Yunan adalarının en renklisi Symi gezi rehberi için sizi bu linke alalım.
5.Gün: Bodrum – Selimiye
Yolculuk: 3 saat araba yolculuğu
Konaklama: Melek Hotel
Ücret: 580 TL (Kahvaltı dahil, Teras suit upgrade)
6.Gün: Selimiye – Bozburun
Yolculuk: 20 dakika araba yolculuğu
Konaklama: Karia Bel
Ücret: 630 TL (Yarım Pansiyon, Ücretsiz tekne servisi
7.Gün: Bozburun – Armutlu
Yolculuk: 9 saat araba yolculuğu
Konaklama: Armutlu anneanne ev
8.Gün: Armutlu – İstanbul
Yolculuk: 2 saat araba yolculuğu
Bu şekilde rotamızı yoğun ama keyifli bir şekilde noktaladık. Eksik kalan kısımlar için de artık gitmek için bahanemiz var.
Bütçemiz
Son olarak gelelim bütçe kalemlerine:
Konaklama: 2820 TL
Yeme İçme: 1100 TL
Yakıt: 600 TL
Aktivite: 300 TL
Yol geçiş Paraları: 200 TL
Böylece toplam 2 kişi 5020 TL ile kapattık tatilimizi veee dilek olay toplam 2200 km eşim araba kullanmış oldu.
Ege rotasından paylaştığım fotoğraflara Instagram’da #renklirotalarege hashtagi ile ulaşabilirsiniz.
Gelecek yazılarımdan ve videolarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni buralarda da takip etmeyi unutmayın! 😉
Instagram: @renklirotalar
YouTube: Renkli Rotalar
1 Comment