Ukrayna’yı nasıl bilirdiniz? Daha düne kadar kabul edelim ki çoğumuz Ukrayna’ya karşı önyargılıydık. Öyle bir şehir girdi ki hayatımıza resmen bize ülkeyi sevdirdi. Vizesiz hatta pasaportsuz gelebilirsiniz dedi. Çok ucuza gönlünüzce gezebilirsiniz dedi. Konsept mekanlarda istediğiniz gibi yiyip içebilirsiniz hem de çok eğlenebilirsiniz dedi. Avrupa mimarisinin tüm güzelliklerini bende de bulabilirsiniz dedi. Son dönemde Euro yüzünden aramızın açıldığı Avrupa’yı bile Ukrayna’nın bu güzelim şehri bize sevdirdi. Hatta o kadar sevdik ki benim Instagram paylaşımlarımdan sonra abartmıyorum bir uçak dolacak kadar bilet aldınız ve tüm samimiyetiniz ile bilet heyecanınızı benimle paylaştınız. Beraber gezdiğimizi hissettirdiniz. O zaman benden size en detaylısından Lviv rehberi geliyor. işte karşınızda; Konsept Mekanları ile Sarı Rota Lviv Gezi Rehberi …
Sarı Rota Lviv Gezi Rehberi
Lviv Hakkında kısa kısa
- Lviv, Avrupa’nın göbeğinde Ukrayna’nın Polonya sınırına çok yakın konumda yer alıyor. Hatta o kadar yakın ki Polonya ile sadece 70 kmlik bir mesafe var aralarında.
- Polonya, Yahudi, Alman, Avusturya ve Ukrayna halklarına tarih boyunca ev sahipliği yapan şehre, her toplum büyük izler bırakmış. Hem mimari hem de kültürel etkilerini geziniz boyunca gözlemleyeceksiniz.
- Lviv, Ukrayya’nın en turistik şehirlerinden hatta bence en turistik olanı. Ukrayna’nın diğer turistik şehirleri başkent Kiev ve sahil şehri Odessa. Yazın giderseniz 3 şehri de içine alan bir program yapmanızı öneririm.
- Doğu Galiçya’nın geçmişteki başkenti olan tarihi şehir, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
- Ukrayna’nın kültür başkenti de seçilen Lviv’de 60’ın üzerinde müze ve 100’ün üzerine kilise bulunduğunu biliyor musunuz? Ayrıca şehirde film, müzik vb. bir çok alanlarda festivaller de gerçekleştiriliyor.
Ukrayna Vizesi: Ülkeye Giriş
Biz Türkler 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Ukrayna’ya vizesiz seyahat edebiliyoruz. Kısaca Ukrayna’ya vize yok. Hatta daha güzel haber ise vizeye ihtiyacımız olmadığı gibi pasaporta bile ihtiyacımız yok. Yeni çipli kimlikler ile de Ukrayna’ya seyahat edebiliyoruz. Biletini aldığın gibi hopp ver elini Ukrayna…
Ukrayna’ya giriş yaptığınızda ister pasaportlu olun ister çipli kimlikle olun, polis sorgusuna çekilebilirsiniz. Polis sorgusuna kalıp kalmayacağınız biraz şans olsa da daha çok kimlikle giriş yapacakları ve özellikle de erkek gruplarını çektiklerini söyleyebilirim. Ayrı bir odaya alınırsanız da bu sizi korkutmasın sadece size daha ayrıntı soru soruyorlar. Neden geldiniz?, kaç gün kalacaksınız? Gidiş-dönüş uçak biletleriniz ve konaklama bilgilerinize bakıyorlar. O yüzden mutlaka uçak ve konaklama bilgilerinizin olduğu kağıtlar yanınızda olmalı.
Ukrayna Lviv Uçuşları
Ülkeye vizesiz hatta pasaportsuz bile giriş olunca üstüne de bu kadar ucuz olunca tabii talep çok fazla, uçak firmaları da bu durumu kullandığından talep ile orantılı bilet fiyatları yüksek oluyor. Lviv’e direk uçuş yapan THY ve Pegasus’un kampanyalarını takip ederek uygun fiyatlı biletler alabilirsiniz. Ben biletimi Pegasus’un kampanyasından gidiş-dönüş 500 TL’ye almıştım. Seyahat tarihlerinizi ne kadar çok hafta içine denk getirirseniz daha ucuza bilet bulma sansınız da yükseliyor. Lviv için gidiş-dönüş 400-600 TL arasında bilet bulursanız hiç düşünmeden alın derim. 750 TL’nin üzerinde ise uçak biletine ödeme yapmayın derim çünkü mutlaka bir kampanya oluyor, ona denk getirmeye çalışın.
Ukrayna Lviv’e Ne zaman Gitmeli?
Ukrayna için bence çok özel bir zaman dilimi yok. Hele de Lviv yaşayan bir şehir olduğu için Avrupa’daki bir çok şehrin aksine her zaman sokaklar dolu ve her zaman eğlenceli. Tüm mekanlar, dükkanlar gece geç saatlere kadar açık. Karlar altında da, noel zamanı da, yazın da, ilk baharda da şehir çok güzel. Bence ucuz uçak biletini ne zaman bulursanız o zaman Lviv’e gitmelisiniz.
Biz en ucuz bileti 1-4 şubat 2019 tarihlerinde bulmuştuk. Ayy ne kadar stres yaptım acaba çok mu soğuk olacak diye anlatamam. Kesinlikle Lviv düşünüldüğü kadar soğuk olmayan bir şehir. Özellikle rüzgar olmadığı için ve sanırım şehir alçakta kaldığı için çok üşütmüyor. 4 gün boyunca 1 kez bile eldiven takmadım, oradan düşünebilirsiniz. Aralık ayında gittiğimiz Alsace (Colmar-Strasbourg) rotası kesinlikle daha soğuktu. O yüzden gönül rahatlığı ile istediğiniz mevsimde gidebilirsiniz diyorum. Her zaman Lviv’de harika vakit geçireceğinize garanti veriyorum.
Lviv’de İletişim: Dil Problemi Yaşar Mıyız?
Evet önce kötü haber halkın çok büyük çoğunluğu ingilizce bilmiyorlar ve neredeyse şehirde tüm tabelalar da kiril alfabesinde. Açıkcası Lviv’e giderken benim en büyük korkum alfabesinden dolayı mekanları bulmakta zorlanırmıyım olmuştu ama hiç gözünüz korkmasın. Öncelikle havalimanında çalışanlar az da olsa ingilizce biliyor hatta Türkçe bile biliyorlar. Yanınızda gidiş dönüş uçak bileti, konaklama adresiniz olduğu sürece çıktısını gösterip konuşmadan kontrolden çıkabilirsiniz. Otobüste zaten fiyat belli parayı uzatıyorsunuz ve size üstünü veriyor. Uber kullanırsanız zaten her şeyi önceden sşsteme yazmış kaç para tutacağını da bildiğinizden hiç iletişim olmuyor. Taksicilerle ise telefonunuza gideceğiniz yerin kiril alfabesinde yazılışını gösterip uzatabilirsiniz o da kaç grivna olacağını yine size yazabilir. Yani hiç yabancı diliniz olmasa bile anlaşmak için yöntem çok.
Peki yönümüzü, mekanları nasıl bulacağız derseniz en kolay yöntem çevrimdışı harita indirmek. Tüm seyahatlerimden önce Maps.me ya da google maps’ten şehrin çevrimdışı haritalarını indirip tüm gezmek görmek istediğim yerleri işaretliyorum, gittiğimde de bu şekilde çok kolay istediğim yeri buluyorum. Lviv’de de bu şekilde hiç sorunsuz her aradığımız yeri bulduk diyebilirim.
Lviv’e Kiminle Gitmeli?
İlk defa bir rehberimde böyle bir başlık açtım çünkü Lviv’e gittiğimde babamı da çağırmadık diye çok üzüldüm. Lviv, herkesin gidebileceği, herkese aradığını verecek yegane şehirlerden öyle olunca da ister kız kıza ister erkek erkeğe isterseniz aileniz ile ya da çocuğunuz ile gidebileceğiniz çok keyifli bir şehir. Ben yaptım siz yapmayın pişman olmayın diye eklemek istedim. Annemi kaybettiğimizden ne yazık ki babam tek başına yaşıyor. Ben gezerek bu durumu aştım, o kadar geziyorum her yere olamasada bazı yerlerde babam da bizimle olsun istiyorum. Türkiye’de bir yere gidince çok kolay ama yurtdışı dediğimde işler karışıyordu. Pasaportsuz giriş olması, ucuz olması, yürüyerek çok rahat gezilmesi, mekanların çokluğu, yemeklerin lezzetli olması gibi özellikleriyle 74 yaşında babamda Lviv’de bizimle çok rahat gezer hem de zevk alırdı. Yani annenizle, kayınvalidenizle, babanızla, anneannenizle, bebeğinizle çok rahat gidebilirsiniz. Instagramda evlenme teklifi için en çok sevgililer yazıyor, uygun olur mu nerede teklif edebilirim diye evet onlar için de uygun diyorum. Sadece bebek arabası için çok uygun değil çünkü şehrin sokakları arnavut kaldırımı ama kanguru ile çok rahat gezilir.
Lviv’de Ne Kadar Kalmalı?
Lviv çok keyifli bir şehir ama neticede yürüyerek gezilebilecek kadar da küçük bir şehir. O yüzden de 3 gece- 4 gün konaklama bence ideal. Fazlasında sıkılmaya başlayabilirsiniz azında ise tadı damağınızda kalır. Gezilecek noktasından ziyade deneyimlenmesi gereken mekanı çok olduğundan sadece haftasonu için gittiğinizde bu mekanları yetiştirme şansınız yok. Ama her ucuz bilet bulunduğunda keyifli vakit geçirmek için tekrar tekrar gidilebilecek bir şehir. O yüzden de bir daha giderim diyorsanız haftasonu keyifli vakit geçirmek için de ideal.
Ukrayna Gerçekten Ucuz Mu?
Evet arkadaşlar sonunda bizim de paramızın değerli olduğu, zengin insanlar gibi para derdi olmadan yiyip içebileceğimiz bir yer çıktı. Ukrayna, gerçekten çok ucuz bir ülke. 1-2 sene öncesine kadar daha da ucuz bir ülkeymiş ama bizim ülkemizdeki dolar krizleri, Ukrayna’nın turistik potansiyeli ile birleşince pahalılaşma başladı ama hala çok ucuz düşünün 1-2 sene önceki halini. Ukrayna’da para birimi olarak Grivna (UAH) kullanılıyor ve 2019 Mayıs itibari ile 1 Grivna = 0,23 Türk lirasına eşit. Yani burada TL değerini hesaplamak için çarpma işlemi yerine bölme işlemi yapıyoruz valla ohh yaaa. Bölme işlemini bu kadar özleyeceğimizi bilmezdim ama Ukrayna’da fiyatları 4’e bölerek yaklaşık değerlerini bulabilirsiniz. Fiyatlarla ilgili fikir sahibi olmanız için en lüks restaurantında yiyeceğiniz içkili,salatalı, etli bir yemeğe kişi başı vereceğiniz maksimum tutar 50 TL’yi geçmeyecektir. Kahvaltı için ise ortalama 20-30 TL hesap ödeyeceksiniz gibi düşünebilirsiniz.
Ukrayna’da Para Kullanımı
Bana en çok sorulan sorulardan biri Euro mu Dolar mı taşıyalım yanımızda oluyor. Aslında ikisinin de farkı yok istediğiniz döviz türü ile gelip Ukrayna parasına çevirebilirsiniz. Ukrayna’ya vardığınızda otobüs ya da taksi için çok ufak bir miktarı havalimanında döviz bürosundan bozdurabilirsiniz. 5 Euro ya da 5 Dolar gibi bir tutar yeterli olacaktır. Sonra ise ihtiyacınız oldukça şehir merkezindeki döviz bürolarından daha düşük kurdan işlem yaparsınız. Bu arada en güzel olanı döviz exchange büroları erkenden açılıp neredeyse gece 10.00’a kadar da açık kalıyorlar. o yüzden yüklü bir miktar parayı tek seferde bozdurmanıza hiç gerek yok. Boşuna elinizde fazla Ukrayna parası kalmasın tekrar çevirmeye uğraşmayın. Gün içinde merkezi lokasyonda istediğiniz gibi döviz bürosu bulabiliyorsunuz.
Lviv İçinde Ulaşım
Lviv ulaşım konusunda en rahat edeceğiniz şehir çünkü yürüyeceksiniz. Toplu taşımaya ya da taksiye ihtiyacınız yok gibi bir şey diyebilirim. Lviv’de araca ihtiyaç duyacağınız 2 durum var. 1.si havalimanından şehir merkezine ulaşım. 2.si ise şehir merkezi dışında gezilecek noktalar. Havalimanından isterseniz taksi ya da uber ‘de kullanabilirsiniz fiyatları yüksek değil ama ben otobüs ya da trolleybus ile gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü çok sık geliyor ve direk havalimanından çıktığınız gibi biniyorsunuz. 9 numaralı trolleybus havaalanı şehir merkezi arası işliyor. Havaalanından bindiğinizde son durak şehir merkezinde bulunan Ivan Franka Üniversitesi durağı (meydana 5 dakika mesafede) ve fiyatı 5 grivna ve Dönüşte de havalimanına gitmek için aynı otobüsü indiğiniz yerden binerek kullanabilirsiniz. 48 numaralı otobüs ise yine Lviv Havaalanı şehir merkezi arası işliyor. Havaalanından bindiğinizde son durak şehir merkezinde bulunan Rynok meydanı durağı ve fiyatı yine 5 grivna.
Şehir dışında yer alan Shevchenko Hai Ethno Park ya da Lychakiv Mezarlığı’na gitmek isterseniz ise bizim gibi uber kullanmanızı öneririm. Uber’i sadece şehrin işlek caddelerine çağırabiliyorsunuz, ara sokaklara gelmiyor. Uber ile bu noktalara yaklaşık 20 TL gibi bir fiyata gidip gelmiştik. bu 2 durum haricinde ise yürüyoruz , yürüyoruz ve yine yürüyoruz.
Lviv’de Konaklama
Ukrayna’da çok fazla eski apartman var ve çoğu meydana yakın bu apartmanların sakinleri, evlerini booking üzerinden kiraya veriyor. Lviv’de konaklama için sitelerden arattığınızda da çok fazla ucuz alternatif olduğunu göreceksiniz ama temkinli olmakta fayda var çünkü çoğu bu eski apartmanların tek daireleri yani otel değiller. Oteller ise genelde daha pahalı. Bu kadar ucuz bir yere gidince garip bir psikoloji ile her şey ucuz olsun istiyor insan. O yüzden biz de otel yerine bu şehir merkezinde eski apartmanların birinden daire kiraladık. Eminim siz de öyle yapacaksınız, o yüzden bilmenizde fayda var. Dairelerin çoğu booking üzerinden rezervasyon almasına rağmen kredi kartı ile ödeme alamıyor ve önden havale ile ödeme istiyor. Çok anlamsız çünkü 3 kuruş ödeme için havale parası daha fazlaya geldiğinden böyle isteyen tüm rezervasyonları ben iptal ettim. Baktım bu kadar ucuza önden ödeme isteyen daire bulamıyorum. sonuncusuna mesaj atıp kesin geleceğimizi parayı da geldiğimizde peşim ödeyeceğimizi yazdım ve kabul ettiler. Böylece Lviv Apartments Center Krakivska 3 gece için 300 TL ödedik. Varış saatimiz ile ilgili önden mesajlaşıp vardığımızda kapıda bizi karşılayıp dairenin anahtarını verdiler. Açıkcası dairede sorun yoktu ama tuvaletteki rutubet kokusu bizi çok bunalttı, o yüzden kimseye önermiyorum. Aynı fiyata apartman eski olsa bile içi yenilenmiş daha bakımlı daireler var. Şimdi size o alternatifleri sıralıyorum. Tüm Lviv konaklama önerilerimi bu linkte bulabilirsiniz.
- Ok Apartmenst Lviv
- Dreaming Apartments
- Avenue Apartments
- Style Apartments
- Do Lvova Apartments
- Edem Apartments
- Central Otel
Ayrıca airbnb’den de konaklama tercih edebilirsiniz. Airbnb’de yapacağınız ilk konaklamada 130 TL indirim için yine linkimi paylaşıyorum. Sadece bu link üzerinden yapılan rezervasyonlarda para iadesi olduğunu unutmayın.
Lviv Gezilecek Yerler
Lviv’de gezilecek yerleri aslında daha çok kiliseler, parklar ve konsept mekanlar oluşturuyor. Neredeyse tüm gezilecek yerler de meyanın etrafında yer aldığı için gezmesi çok keyifli. En güzel gezme şekli de biraz gezilecek yer sonra bir konsept mekanda içecek bir tane daha yer gör sonra başka bir konsept mekanda yemek şeklinde olan bence. O zaman size kısa kısa Lviv gezilecek yerler listesi geliyor.
Dominik Katedrali: Lviv’in en ihtişamlı katedrallerinden birisi. Özellikle dış cephesi muhteşem. Rynok Meydanı’ndan 3 dakikalık bir yürüyüşle kolayca ulaşabiliyorsunuz. Katedrali gezmek ise ücretsiz.
Ivan Franko Parkı: Ukrayna’nın en eski parkı olan Ivan Franko Park’ın her mevsim keyfi başka. 9 numaralı trolleybus’e havaalanından bindiğinizde şehir merkezinde Ivan Franka Üniversitesi durağında iniyorsunuz ya işte park tüm heybetiyle tam karşınızda kalacak. Havanın güzel olduğu günlerde kahvenizi alıp keyif yapmak için ideal.
Lviv Town Hall: Şehrin kuşbakışı görüntüsünü yakalamak için belediye binasının 350 basamağını çıkmak gerekiyor ama bence gerçekten değiyor. Giriş 10 grivna ve manzara çok keyifli. Şehri gezmeden önce buraya çıkarsanız tüm gezilecek noktaları önden görmüş olursunuz.
Virmenska Sokağı: Burası bir Ermeni Sokağı, Ukrayna Lviv’e yerleşen Ermeniler çoğunlukla bu sokağa yerleşmiş. Eski mimariye sahip evler ve bu sokakta yer alan Ermeni Katedralinin dış mimarisi de Anı Harabelerinden ilham alınarak yapıldığından ilginizi çekecektir.
Latin Katedrali ve Boim Şapeli: Rynok Meydanı’nın köşesinde Latin katedrali ve Boim şapeli karşılıklı yer alıyorlar. Boim şapelini simsiyah muhteşem işçiliği ile hemen tanırsınız. Merak edilen öpüşen çift levhası da şapelin hemen yanında.
Italyan Avlusu: İtalyan bir mimar tarafından yapıldığı için İtalyan avlusu adını almış. Kışın boş ama yazın avlunun bahçesinde tatlı cafeler kuruluyor ve çok keyifli bir ortam oluyormuş. Biz biraz zorlandık ama siz zorlanmayın. Meydanda Lviv Coffee Manufacture’ın yan kapısından giriş yapabilirsiniz. Avlu girişi10 Grivna, Royal hall’a da girmek isterseniz onun da ekstra ücreti var, biz girmedik.
Potocki Sarayı: Lviv’deki Fransız Sarayı olarak bilinen bu saray Ukrayna tarihi ve sanatına ilgi duyanlar için görülmesi gereken bir yer. Rynok Meydanı’ndan 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz. İçeride kültür, sanat ve tarihini içeren bir dizi eseri görme şansını yakalayabilirsiniz. Sarayı 20 Grivna karşılığında gezebiliyorsunuz.
Kayıp Oyuncaklar Avlusu: (Muzey Zahublenykh Ihrashok) Eski bir apartmanın bahçesinde önce 1 kayıp oyuncakla başlayan zamanla herkesin buraya eski oyuncaklarını bırakmaya başlamasıyla bir nevi oyuncak mezarlığına dönüşen bahçe ve bence lviv’in en ilginç yeri. Meydan’dan 10 dakikalık keyifli bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.
Bernardine Kilisesi: Lviv’deki en güzel katedral bence burası. Hatta bana Vatikan’daki sistine şapel‘ini de anımsattı. Tavandan yerlere kadar resimler ve işlemelerle süslü muhteşem bir mimarisi var. Pazar ayinlerine denk gelirseniz sizi daha da etkileyeceğine eminim. Mutlaka burayı listeyen alın.
Vernissage Bit Pazarı: Lviv’in her gün kurulan bit pazarlarından en büyük ve en meşhur olanı burası. Opera Binasının yanında yer alıyor. Pazar her gün açık. Özellikle hediyelik eşya alacaksanız buradan alırsanız daha ucuz, aklınızda olsun. Bir de Ukrayna2da bozuk para kullanılmıyor sadece kağıt para var. Bozuk paralarını tek göreceğiniz yer de bu bit pazarları. Gezmesi de çok keyifli.
Dim Legend: (House of legend) Cücelerin çalıştığı, çatısında beyaz bir araba ve bir cüce heykelinin bulunduğu çok katlı mekan. Aslında yemek yeri ama herkes çatısına çıkıp bu araba ile fotoğraf çekindiğinden asla yemek yiyenleri görmediğimden gezilecek yerler kısmına yazdım. Şapkasına bozuk para atmaya çalışılan cüce baca temizleyici amca heykeli var. Dileğinizin kabul olması için cüce heykelinin şapkasına bozuk para isabet ettirmeyi unutmayın, maksat gelenek devam etsin:)
Museum of Folk Architecture (Shevchenko Hai Ethno Park): Lviv’in tahta evlerini görebileceğiniz köy konseptinde yapılmış bir açıkhava müzesi burası. Müzede 300 yıl öncesine ait bir Lviv köyü yaşamının örneklemi yer alıyor. Mezarlığa yakın iki noktayı peş peşe halledebilirsiniz. Ukrayna’nın geleneksel evlerinin yer aldığı çok orjinal ve fotojenik bir yer. Hotel Lviv önünden 7A nolu tramvaya binip gidebilirsiniz ama ben çok daha rahat ve yine ucuz olan Uber ile gitmenizi tavsiye ederim. Uber ile gitmek 10 TL tutmuştu hem de vakitten kazanmış olursunuz. Pazartesi ve Salı günleri müze açık ama evlerin içlerine girilmiyor aklınızda olsun. Müze girişi 40 grivna.
Lychakiv Mezarlığı: 1787 yılından beri var olan bir mezarlık burası ama gezilecek yerler listesinde ne işi var mezarlığın demeyin, standart mezarlık gibi düşünmeyin. Ben eşimi ikna edemediğim için gidemedik ama siz gidin:) Heykeller, mezar stilleri ve mimarisi ile açıkhava müzesi gibi bir mezarlık göreceksiniz. Daha önce Moskova’da benzerini gezdiğim için ne kadar etkileyici olduğunu biliyorum. Mezarlık girişi 10 grivna. Merkeze biraz uzak olduğundan Lychakiv Mezarlığı için en kolay ulaşım yöntemi 7 numaralı tramvay ya da çok ucuza Uber ile gitmek.
Lviv’de Opera İzlemek
1901 yılında neo-rönesans tarzında inşaa edilen Lviv Opera binası, Avrupa2nın en güzel opera binalarından bir tanesidir. Bu binayı diğerlerinden ayıran ise altından nehir geçmesi. Bu binanın içi de çok güzel. Hatta sadece içini gezmek için de bilet satılıyor ama tavsiyem mutlaka orada bir gösteri izleyip oranın gerçek ruhunu anlamanız olur.
Lviv’de gezilecek yerler başlığının altında neden bu kısma yer vermediğime gelirsek çünkü en çok soru opera biletlerini internetten nasıl aldığımız ile ilgili geliyordu. O yüzden bu konuyu ayrı başlıkta açıklamak istiyorum. Lviv’in en ikonik yapısı ve muhteşem mimariye sahip opera binasında bir bale ya da opera gösterisi izlemeden lütfen lviv gezinizi sonlandırmayın. Bu linkten gideceğiniz tarihte olan gösterileri inceleyip bilet alabiliyorsunuz. Gösteriyi seçtiniz, sonra koltuk seçimi yapıyorsunuz. Hem uygun fiyatlı olması hem tavandaki muhteşem mimariye yakın olması hem de tepeden çok rahat izlenebiliyor olduğu için 2 ya da 3. kattaki balkonların orta kısımlarından bilet almanızı öneririm. Biz Don kişot balesine 3. kattan kişibaşı 20 TL’ye bilet almıştık. Yeri de seçtiniz geldik en kritik noktaya; bileti satın al kısmına geldiğinizde kart bilgilerini gireceksiniz ama cep telefonu kısmını boş bırakacaksınız. Eğer telefon kısmını doldurursanız asla mesaj gelmiyor ve siz bileti asla satın alamıyorsunuz. Telefon numarasını yazmadan kredi kartı bilgilerinizle ilerle derseniz anında bileti alabiliyorsunuz. Tabii isterseniz gittiğinizde oradaki gişeden de alabilirsiniz ama yer kalmama ihtimali yüksek o yüzden riske atmaya gerek yok.
Lviv’de Yeme-İçme: Birbirinden Konsept Mekanlar Listesi
lviv’de mekanlar listesine geçmeden önce bilmeniz gerekn kritik bir nokta var ve çoğu mekan için bu durum geçerli. İçkiler ya da et gibi yemeklerin fiyatı genelde menüde 100 gram ya da 20 cc gibi birim fiyat üzerinden yazıyor ama gelen porsiyon daha fazla olduğu için hesap daha yüksek çıkıyor. Mesela 30 cc şarap koyduysa siz menüdeki fiyatın 1.5 katını ödüyorsunuz ya da hamburger yemek istiyorsunuz patates istermisiniz diye soruyorlar ama hep ekstra olduğunu unutmayın. Su her zaman içki ile aynı fiyat. Daha ucuz olsun diye bira yerine su istemeyin neredeyse tüm içecekler aynı fiyatlandırılmış.
Baczewski: (Бачевських) Piyano eşliğinde şampanyalı açık büfe kahvaltı veren o müthiş mekanla başlayalım. Açık ara Lviv gezisinde favori yerim. Çok abartılyor diyordum ama kimse abartmamış az bile söylemiş. Kuş sesleri, piyano resitali, Yemyeşil bir ortam ve çok ucuza şampanyalı lezzetli bir kahvaltı gerçekten efsane. Güncel kahvaltı fiyatı 150 grivna. Para girişte peşin alınıyor. Piyano eşliğinde kahvaltı için sabah erkenden gidin, piyano dinletisi 11.00 gibi bitiyor. Sabah 8.00 de açılıyor ama 7.30 da da kuyruğa girmeli bence. Kuyruk kısa sürede bitiyor biz 15 dakikada içeri girmiştik. Kahvaltınızda sadece kahve ya da sadece çay seçebiliyorsunuz o da 1 fincan, açık büfe olsa da bazı sınırlar var yani. Ödediğiniz paraya 1 kadeh şampanya ya da 50 cl votka yine dahil. Omlet, pancake, krep gibi sıcaklardan istediğiniz gibi alma hakkınız var. Bu arada ben kahvaltısına da bayıldım, çok güzel çeşitler vardı.
Cukor: Instabreakfast dedikleri avokadolu eggs benedictli kahvaltı tabağı ve Pancakeleri efsane. Menüde en çok tercih edilenler de zaten tam da bu sebeple “instabreakfast” ve “blueberry pancake”. İnstabreakfast o kadar çok tercih ediliyor ki her gün belli bir süre sonra dükkanın avokadoları bitiyor:) Fiyatı 114 grivna. Blurberry pancake ise nefis nefis. Fiyatı 74 grivna. Bu arada 2 cukor var. Kahvaltı için tercih edeceğiniz kırmızı tabelalı olanı. Siyah tabelalı olanda ise hamburger yemelisiniz o da efsane.
Pravda Beer Theatre: (Правда) Meydanda yer alan bu mekan Lviv’de en sevdiğim yerlerin başında geliyor. Biralar, oram ve müzik şahane. Türkiye’de olsa her gün yarım saat keyifli vakit geçirmek için giderim o kadar sevdim. Girişte çeşit çeşit biraları, bardakları ve hediyelik eşyaları sattıkları bir dükkan var. Üst katlarda ise yemek alanları var. Üst katta haftanın her günü 19:00 ile 21:00 saatleri arasında eşsiz bir canlı müzik yapılıyor. Burada harika vakit geçireceğinize eminim. Canlı müzik zamanı yer kalmıyor 18.30 gibi gidip masa bulmaya çalışın. Bira fiyatları 40-50 grivna arasında çok da uygun.
Bar Mushly (Oyster & Bubbles): Rynok Meydanı’nda yer alan bu mekan sadece şampanya eşliğinde deniz ürünleri satıyor. İstiridye denemek istiyorsanız ya da seviyorsanız burası tam yeri. 1 adet istiridye 59 Grivna.
Centaur: Yine Rynok’ta tarihi mekanlardan biri, kahvaltı için tercih edebilirsiniz. Dekorasyonu çok şık. Kruvasan içindeki eggs benedict en çok tercih edilen ve beğenilen yemeği.
White Lion: Lokallerin takıldığı bi pub, bira maç keyfi için gidebilirsiniz.
Meat&Burger: Gerçekten çok lezzetli rengarenk hamburgerler yapan bir mekan. Biz son günümüzde son dakika keşfettik, bayıldık. Eldivenlerle bıçaklarla show bir hamburger deneyimi.
Roshen: Çikolata mağazası. İçeride çeşit çeşit bir sürü kendi markalarında çikolataları bulunuyor. Üstelik fiyatları da çok uygun.
Lviv Handmade Chocolate: Burası Lviv’de yine en çok şubesini bulabileceğiniz kat kat efsane bir mekan. Girişte çikolataların nasıl yapıldığını canlı canlı seyredebiliyor, 1. katta çeşit çeşit çikolata arasından istediklerinizi satın alabiliyor, 2. katta yayıla yayıla oturup sipariş verebiliyor, 3. ve 4. katta da muhteşem cam tavanın, rengarenk resmedilmiş duvarların tadını çıkartıyorsunuz. Mis gibi çikolata kokusu hala burnumda, sizin de bayılacağınıza eminim. Tadını o kadar seveceksiniz ki eşe dosta eve çikolata alacaksınız aman sakin olun:)
Kyriva Lypa: Ukranya’ya özgü ekmeğin içinde sebze çorbası Borch için tercih edebileceğiniz bir mekan. Eti ve lokal şarapları efsane.
Svit Kavy: Lviv’in zincir kahvecilerinden, kahve molası için ideal
Celentano: Devasa pizzasını unutamayacağınız yer burası. Yine Rynok Meydanında yer alıyor, İtalyan bayrağından hemen bulursunuz. Fotoğraftan pizzanın lezzeti de büyüklüğü de anlaşılıyor sanırım.
Cabinet lviv: Kuş kafeslerinden oluşan inanılmaz şık dekorasyona sahip bir kafe ama benim zamanım yetmedi. Artık bir dahaki sefer gideceğiz.
Drunk Cherry: (П’яна вишня) Yine Rynok meydanında yer alan bir çok şubesini de göreceğiniz çok şirin bi vişne likörcü. Her daim önünde kuyruk oluyor ama bence hakediyorlar çok lezzetli. Hem soğuk hem de sıcak versiyonları var. Tekrar tekrar gittiğim yerlerden biri oldu. Bardağı 38 Grivna.
Coffee Mining Manufacture: (Львівська копальня кави) Şhri en meşhur kahvecisi burası. Buranın mahzende ateşli kahve sunumları meşhur. Biraz turistik ama hem mahzen alanı hem açıkhava canı müzik alanı hem de hedileylik eşya kahve satış alanları mutlaka gezilmeli çünkü başlı başına bir deneyim. Alevli kahvenin fiyatı 58 grivna.
Gasova Lampa: Gaz Lambasının mucidi buralı olunca bu konseptte de bir mekan yapalım demişler. mekanın önündeki heykelle fotoğraf çekinmeyeni dövüyorlar. Mekana da mutlaka girin, içerisinde de rengarenk çeşit çeşit likörler var. Tadına bakmayı unutmayın.
Bubble Waffle: Hani şu baloncuklarının içi çikolata dolgulu waffle lar var ya işte burası onlardan yapan mekan. Değişik hafif bir tatlı arayanlar burayı tercih edebilir. Bizdeki wafflecılar mantığında seçtiğin malzemeye göre fiyatlıyorlar. Biz ekstra meyve de koydurduk. Çok hafif çok da lezzetli gelmişti. Fiyat 80 Grivnaydı.
Lviv Croissants: Lviv’de en çok şubesini göreceğiniz mekanlardan biri Lviv Croissants. Özelliği ise ekmek yerine kruvasan arasına sandviçler yapıyor olması. hem tuzlu hem de tatlı çeşitleri var. İçine koydukları malzemeler o kadar lezzetli ki tadı damağınızda kalıyor. Favorimiz yumurtalı peynirli salamlı olandı. Seçiminize göre değişiyor ama biz tanesine 39 grivna ödemiştik.
Marusya: Ukrayna’nın yöresel lezzetlerinden olan Vareniki mantısını denemek istiyorsanız üniversite civarındaki bu mekan tam da bu lezzet için kurulmuş. Sadece bu mantıyı üretiyorlar ve 7 farklı çeşitte hazırlıyorlar. Self servis şeklinde sipariş verip ister yemeğinizi burada yiyebiliyor isterseniz de paket olarak alıp yanınızda götürebiliyorsunuz. Biz etli ve ıspanaklısını denemiştik, resmen bayıldık. МАРУСЯ yazarak da bulabileceğiniz bu mekanın ayırt edici bir logosu bulunuyor. Bonus kafalı kadın figüründen kolayca bulabilirsiniz.
Libraria Speakeasy Jazz Bar: Jazz müzik seviyorsanız buraya bayılacaksınız biz ortamına aşık olduk. Lesi Ukrainky st., 14 numara adresi ama bulmak gerçekten zor, insaat gibi bir girişi var. Adrese gelip burada bar olmaz diye 2 kere geri dönünce yandaki restauranttan yardım istemiştik. Siz adrese gelince burda bar olmaz demeyin içeri girin. Müzikleri de kokteyleri de efsane. Jazz dinletisi 22.00 gibi bitiyordu. Jazz dinlemek bedava Kokteyller ise 120 grivnadan başlıyordu.
Post Office Cafe: (Poshta) Dünyanın her tarafından getirilmiş yüzlerce kartpostal ile bezenmiş harika bir mekan. Çay kahve molası verilip konseptin tadı çıkartabilirsiniz. Mutlaka uğrayın, ruhunu da çok seveceksiniz.
Bread &Wine: (CHLEB I WINO) (Хліб і вино) Renkli ekmeklere sahip hamburgerler yiyebileceğiniz, sadece mum ile aydınlatılan, tarihi bir mekan. Değişik lezzette şarapları da var. Virmenska Sokağında bulunuyor. Biz gezimize buradan başlamıştık. 2 kadeh şarap, 2 renkli hamburger ve 2 patates’e 248 grivna yani 48 TL ödedik. Hamburgerler gerçekten sulu sulu çok lezzetliydi.
Mons Pius: Şehrin en meşhur ve en pahalı et restaurantı burası. 1 gün önceden de olsa rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Gerçekten etleri çok lezzetli ve dekorasyonu çok hoş. Fiyatları ise onunla paralel Lviv standartlarının üzerinde. menüde fiyatlar 100 gr üzerinden yazıyor ama garson size seçtiğiniz etin minimum kaç gr geleceğini söylüyor. Mesela bizim seçtiğimiz yemek 300 grdı acaba çok mu gelir dedik ama gelen bize az geldi çünkü yanında sunulan garnitürler de 300 grama dahilmiş, aklınızda olsun. 300 gr lokum et, fırın patates ve içeceklere 450 Grivna ödedik.
XXX Champagneria: Birbirinden güzel şampanya çeşitleri, leziz haçapurileri ve sosislileriyle her gece gitmek için can attığım bir yerdi. Şampanya mekanı olunca ben daha şık bir yer beklemiştim ama aksine çok salaş bir yer. Şampanya ile birlikte sosisli ve samspun pidesi benzeri haçapuri yemek de inanılmaz bir deneyimdi.
Kryvka: “Slava Ukraini” parolasıyla girilen, eski birşavaş sığınağı konseptli mekan. Çorbaları yemekleri de lezzetli ama yemek için değilde sadece o deneyimi yaşamak mekanı gezmek için bile mutlaka girmelisiniz. Putin ile ilgili sorular olmazsa olmazları sevmiyoruz deyiverinki sorun çıkarmasınlar:) Tabelaları yok, şifreyle giriliyor gizemli olsun demişler. Rynok meydanında 14 numarayı gördüğünüzde kapıyı tıklatabilirsiniz.
Coffee Lab: Dünyalar tatlısı minik bir kahveci burası. Rynok meydanına yakın olan şubesinde üzerinde Lviv resmi olan kahveler yaptırabiliyorsunuz.
Atlas: Tam Rynok Meydanı’nda konumlanan tarihi mekan. Yazılışı, okunuşu, tabelası her şeyiyle tek bir dilde çok kolay bulabilirsiniz.
Lvivski Plyatski: Cheesecake ve strudel mekanı. Gönlünüze göre kestirtip satın alabilir çeşit çeşit soslar ilave edebilirsiniz.
The Most Expensive Restaurant: Burası ise menülerinde fazladan sıfır konulmuş mekan. Şaka gibi ama gerçek. Kapıyı tavşanı ile yemek yapan röpteşambırlı bir amca açacak. İnanılmaz gergin bir ortam diyorlar ama bir sonraki kapı açıldığında menüden sıfırları atıp keyfimize bakabilirmişiz. Artık burası da bir dahaki gidişe kaldı:)
Golden Rose: Bu mekanda ise menüde fiyat yok. Pazarlık ediyorsunuz hesap için. Ne kadar hesap ödeyeceğiniz sizin pazarlık gücünüze kalmış. Vakit çok olsa deneyecektim ama benim pazarlık sevgimi eşim bildiği için asla oraya gidemeyiz saatlerce senin pazarlık yapmanı izleyemem dedi:)
Meat and Justice: Bernardine Kilisesi’nin yan tarafında bahçeye açılan geniş bir kapı göreceksiniz. Bu kapıdan içeriye girip kilisenin arka tarafına geçmiş olacak şekilde yol bitene kadar yürümeniz gerekiyor. Yolu sonu aydınlık. Meat and Justice tek başına sizi bekliyor olacak. Burada da mazoşizm teması var ama ben karıştırdım siz karıştırmayın. 2 ayrı mekan onlar. Burada şaşlık etler mangalda pişirilip servis ediliyor. Yanında hayatımda yediğim en güzel soğanı getirmişlerdi. Yediğimiz her şey çok lezzetliydi. Dana şaşlık, dana sosis, közde patates ve 2 bira ile hesap 432 Grivna tuttu. Yemek yerken showlar oluyor, hesabı size balta getiriyorlar ama Lviv’de her şeyi normalleştirdik çünkü konsept mekan patlaması yaşadık:)
Masoch Cafe: Mazoşizm konseptli mekan. İçeri girenlerin minimum kırbaçtan nasibini aldığı, arzu edenlerin daha da fazlasıyla (mum damlatmalı buz sürmeli bir takım atraksiyonlar) muamele gördüğü ilginç mekan. Fiyatlar gayet makul. Gösteri niyetine izlemeye gidilebilir.
Lviv Gece Hayatı
Lviv’de gece hayatı da çok sorulduğu için ona da parantez açmasam olmazdı hatta sizin için ilk gün mekanları da denedik. İşk önce en büyük uydurmayı açıklayalım Lviv’in %85’i kadın gibi bir durum asla yok. Gerçek istatistiklere göre şehrin 52si kadınmış. Sağolsun türk erkekleri nasıl bıktırdıysa kadınlar sizden kaçacak delik arıyor. Önce isteyenler için en meşhur gece kulübü mekanlarını sıralayım, sonra da bu mekanların iç dünyasına.
- Fashion Club
- Zanzibar Club
- Rafinad People Club
- Metro Club
- Malevich Club
Açıkcası ben mekanların hiç birini beğenmedim. Fashion Club tarzı yerler aslında işi ticarete dökmüş yer altı striptiz mekanları gibi düşünebilirsiniz. O kadar ki erkekleri maksimum sürede içeride tutmak üzerine sistem işliyor. O yüzden kadın turistlerin bu mekanlara pek gelmesini tercih etmiyorlar. Mesela içeri giriş için eşimden para almazlarken benden 100 Grivna istediler. Bir bakalım ortama deyip 5 dakika girdim ben ücret ödemedim. Her şey sizin için arkadaşlar:) Durmadan içki içirtilen erkekler ve ortada striptiz yapan kadınlar görüyorsunuz. Dans eden zaten yok ama garip bir şekilde nargile içen çok fazla kişi vardı sanırım türk ve arapları çekmek için yapılmış. Ne beklediğinize bağlı olarak gidebilirsiniz tabii. Bir de Malevich Club var orası daha bildiğimiz anlamda gece kulübü. Daha geniş bir mekan, dans edenler ve dj performansları sergileyenler oluyor.
Lviv Bütçe
Geldik her zaman bir rotanın en merak edilen kısmına yani ne kadar harcadığımıza. Uçak biletini Pegasus kampanyasından 2 kişi 1000 TL’ye almıştık. Konaklamaya 300 TL ödedik. 40 TL ulaşım tuttu. 60 TL müze, opera vb. giriş yerleri tuttu. 800 TL’de tıka basa yeme içme için ödemişiz derken 3 gece 4 günlük gezinin 2 kişi toplam maliyeti 2200 TL’ye geldi. Çok uygun değil mi? Gerisi tüm diğer gezilerimizin başına diyorum:)
O zaman yazımızı Lviv gezimizi anlatan video ile bitiriyorum. Youtube kanalıma üye olursanız bundan sonraki videolar için beni çok motive ederseniz. Renkli Rotaları instagramda da takip etmeyi unutmayın.
Instagram: @renklirotalar
YouTube: Renkli Rotalar
Gökşen
23 Eylül 2019 at 11:25 amSelam, ne kadar dolu dolu yazmışsınız öyle okurken bir daha bir daha gidesim geldi. Emeğinize sağlık.
https://www.gezginstar.com/
Renkli Rotalar
27 Ekim 2019 at 5:51 pmÇok teşekkürler, beğenmenize çok sevindim.