Blog posts

Doğu’nun Beyaz Cenneti: Kars Gezi Rehberi

Doğu’nun Beyaz Cenneti: Kars Gezi Rehberi

Doğu Anadolu, Yurtiçi

Son dönemde Doğu Ekspresi deneyimi ile popüler olsa da doğunun batılı yüzü, batıya açılan bembeyaz bir kapı Kars. Kars cidden o kadar güzel ki; resmen insana soğuyu sevdiren, kışa özendiren, bembeyaz hayaller kurduran bir şehir. Ben de senelerdir bu beyaz cennettin hayalini kuruyordum. 2 kez işim çıkınca aldığım bileti yakmak durumunda bile kaldım. Sonra Doğu Ekspresinde yer bulamadım, eşimi ikna edemedim derken bir türlü gidemedim. Mart ayında ise bir anda şans yüzüme güldü. İş için Pazartesi günü Erzurum’a gitmem gerekti. Eee Erzurum’a Pazartesi gidilecekse bu ne demek Cumartesi-Pazar Kars ziyaret edilebilir demek. Doğu ekspresi için zaman yoktu ama yine de bu fırsatı kaçıramazdım. Hemen şirketten kızları ikna ettim planları yaptım derken Kars biletlerini aldım. Kars’ın rengi çok net beyaz rota benim için. O zaman hazırsanız işte karşınızda; Doğu’nun Beyaz Cenneti: Kars Gezi Rehberi…

Doğu’nun Beyaz Cenneti: Kars Gezi Rehberi

İşyerinden 3 kız Kars rotasına hazırız:)

Kars  Tarihi

Türkiye’nin her bölgesi her şehri çok özel ama Kars’ı Kars yapan bu kadar popüler olmasını sağlayan gerçekten birbirinden çok farklı çok fazla özelliğe sahip. Bunların en başında ise Kars’ın bugünkü mimarisine, çok kültürlü yapısına ve zenginliğine ulaştıran tarihi geliyor.

Kars şehrinin geçmişi taa 5000 yıl öncesine kadar gidiyor.  Türkiye’nin en doğusunda Ermenistan sınırında yer alan Kars; geçmişten günümüze hep batı ile doğu arasında Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görülmüş. Buradan yolu geçen tüm devletler Urartular, Selçuklular, Osmanlılar ve Ermeniler de bu şehri kapı olarak gördüklerinden şehrin ismine hep kapı anlamına gelen Kars demişler. Sınırda yer alan stratejik konumu sebebiyle hep savaşlar görmüş bu şehir. 1200-1450 yılları arasında Moğolların, 1600-1700 yılları arasında İranlıların,  1800lü yıllarda ise Rusların saldırılarına uğramış. Kurtuluş şavaşı döneminde ise çektiği acılardan solayı ilk gazi ünvanı alan ve madalya verilen şehrimizde Kars olmuş.

Türkiye topraklarında tek bir şehir içinde hem Rus hem Ermeni hem de Osmanlı mimarisini görebileceğiniz nadide bir şehri Kars. Bu zengin kültür mirası ise Kars Doğudaki en Batılı şehir sıfatını da hakkıyla almış.  80.000 kişilik nüfusunun 15.000’i öğrenci olan Kars’ta eğitim seviyesi çok yüksek. Türkiye’nin önemli konservatuarına ev sahipliği yapıyor.  Kısaca Kars müzik, dans ve edebiyat şehri. Zaten şehirde kısa bir tur yaptığınızda bu tarihi geçmişi, mimariyi ve sanatı çok rahat anlıyorsunuz.

Kars’ın en güzel hali Kış mevsiminde yaşanıyor.

Kars’a Ne Zaman Gitmeli?

Bazı şehirler mevsimsiz  güzeldir, bazı şehirlerin ise zamanı vardır. O zamanda öyle büyülü hale gelir ki kaçırmak istemezsiniz. İşte Kars’ta kışın sonsuz beyazın en yakıştığı şehirlerden birisi. O yüzden buraya Kışın Ocak-Şubat aylarında gelmek gerekiyor. Mesela Aralık ayında giderseniz buz tam donmamış oluyor ya da benim gibi Mart ayında giderseniz de Göl erimeye başlıyor. O yüzden her sene tam donma zamanları değişse de bilet almadan önce sorup tam da Çıldır gölünün donduğu zamana gezinizi denk getirmek en güzeli oluyor çünkü o sonsuz beyazlık üzerinde koşmak dans etmek inanılmaz  bir deneyim. Kış aylarında ayrıca Sarıkamış’ta kayak imkanınız da var. Bir de tam yaz öncesi doğanın yemyeşil kaplandığı Mayıs & Haziran zamanı çok güzelmiş.  Bu dönemde sonsuz beyazlar yerini sonsuz yeşillere bırakıyormuş.

Mart ayında Çıldır gölünde buzlar erimeye başlıyor.

Kars’a Ulaşım

Kars’a gitmek isteyenler için 3 ulaşım alternatifi var. Hiç zamanı olmayanlar ya da tren deneyimi yaşamak istemeyenler hem Pegasus hem de THY’nin direk uçuşlarından tercih edip gidiş-dönüş Kars uçuşu seçebilirler. Böylece bizim yaptığımız gibi Cumartesi sabah Kars’a varıp hemen gezmeye başlayabilirsiniz. Tren deneyimi olmadan olmaz diyorsanız Doğu Ekspresi ile Kars’a gidip dönüşte uçakla dönebilirsiniz. En güzel manzaralar için giderken Doğu ekspresini kullanmak en mantıklısı. Ya da uçakla gidip dönerken Doğu ekspresi deneyimini yaşayabilirsiniz. Ucuz olsun diye hem giderken hem de dönerken 24 saat tren ile Doğu ekspresini kullanacağınızı asla düşünmediğim için onu alternatif olarak bile yazmıyorum. Harika manzaralar için tren saatleri göz önüne alındığında giderken tren, dönerken uçak kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi Macerası

Gelelim en çok sorulan Doğu Ekspresi konusuna. Ben Doğu ekspresi ile gitmediğim için kendi deneyimlerimi değil, farklı kaynaklardan kesin bilgileri sizler için toparladım, özet olarak onları yazacağım. Yukarıda bahsettiği gibi zamanında kendim de tren için bilet bulup son dakika iptal etmek durumunda kalmıştım. O yüzden doğu ekspresi için nasıl bilet bulanacağını da ayrıntılı yazıyorum.

Doğu Ekspresi Güzergah ve Saatler

Doğu ekpresi, her gün Ankara’dan 17:55’te  kalkıp  sırasıyla Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas -Erzincan – Erzurum – Kars rotasını takip ederek tam 24 saat sonra Kars’a varıyor.  Aynı şekilde her gün Kars’dan sabah 08.00’de kalkan tren ise yine aynı rota ile tam 24 saat sonra Ankara’ya varıyor. 24 saat ideal yolculuk süresi ama çoğu zaman yolculuk 30 saatleri buluyor.

Doğu Ekspresi Güzergah

Doğu Ekspresi Vagon Tipleri ve fiyatlar

Doğu Ekspresinde 3 çeşit vagon bulunuyor. 2019 Fiyatları ile birlikte şu şekilde:
 Pulman: Bu vagonda her sırada 2 çiftli, 1 tekli olacak şekilde koltuk düzeni var. Fiyatı tek kişi tek yön  48 TL
Örtülü Kuşetli: Bu vagon ise 4 kişilik odalar şeklinde, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor.  Temiz nevresim veriliyor ama yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz. Fiyatı tek kişi tek yön 64,5 TL
Yataklı: Bu vagon ise 2 kişilik odalar şeklinde, odanın içinde buzdolabı, masa ve lavabo var. Örtülü kuşetlide 4 kişinin sığdığı yere burda 2 kişi yayıldığı için doğal olarak en rahat olanı. Fiyatı tek kişi tek yön 118 TL

Ayrıca 13-26 yaş arası gençlere (%20) , 7-12 yaş arası çocuklara (%50),  65 yaş üzeri yolculara (%50), öğretmenlere (%20), basın kart sahiplerine (%20), Silahlı kuvvetler çalışanlarına (%20) indirim uygulanıyor.

Doğu Ekspresi Bilet Alımı

Doğu Ekspresi bileti nasıl bulunur?

Doğu ekspresi bileti bulmak için çokca mesaj geliyor ama net bir kuralı yok. Tamamen şans ve sizin ısrarınıza bakıyor. TCDD’nin sitesinden bu linke tıklayarak aramaya başlayabilirsiniz. Seyahat tarihlerinizin mutlaka esnek olması gerekiyor.  Bu ne demek? Bavulunuz hazır olsun  sabah bilet bulup akşam yola çıkabilirsiniz. Mesela bu satırları yazarken sabah 10.00 da 2 gün sonraya bilet baktığımda her yer dolu diyordu ama bugün için örtülü kuşetli’de 3 yer müsaitti. 5 dakika içinde o biletler de tükendi. Yani bileti bulduğumuz anda çok hızlı karar verip hemen aksiyon almak gerekiyor. Düşünmek için ne yazık ki zaman olmuyor. Özellikle gece 24:00 sonrası ve sabah erken saatlerde yeni biletler çıkıyor.  Yine bu saatlerde iptaller olabiliyor. O yüzden bilgisayarınızda TCDD sitesi açık olsun yanınızda da kredi kartınız hazır bulunsun. Aklınıza geldikçe güncelleme yapıp hem bilgisayarınızdan hem de telefonunuzdan kontrol edebilirsiniz. Telefonunuza TCDD’nin aplikasyonu indirmeyi de unutmayın. Böylece tuvallette bile bilet bakabilirsiniz:) Çünkü günde 100 kere bakılmadan bilet bulunmuyor. Ne yazık ki tur firmaları tüm vagonları önden kapanıyor. Size sadece 2 vagon kalıyor, bu kadar çok talep olduğu için de o vagonlarda hele de haftasonunda yer bulmak imkansıza yakın. İptallerde 6,5 TL gibi çok cüzi bir tutar kesildiğinden kimse biletini son güne kadar iptal etmiyor. O yüzden de son dakika iptallerinde bilet bulma sansınız var. Aramaya devam, moral bozmak yok:)

En iyi tüyoyu sona sakladım. Benim gibi seyahat bloglarında Kars rehberlerine bakın. Altında yorum olarak bilet almış ama gidemeyeceği için biletini satan kişilerin mesajlarını görebilirsiniz. Yorumlarda buluşup mailleşerek bilet bulan çok kişi oluyor. Denemeye değer:)

TCDD uygulamasını mutlaka indirin

Doğu Ekspresi önemli bilgiler

Gelelim tren ile ilgili önemli bilgilere. Diyelim ki bilet buldunuz ve gidiyorsunuz bizi neler bekliyor derseniz. Trende temizlik, yolculuğun ilk saatlerinde gayet güzel sağlanıyor. gerçekten tertemiz çarsaflar, yastık kılıfları veriliyor. Tuvaletler temiz, tuvalet kağıtları tam oluyor ama yolculuğun sonuna doğru işi rengi değişip tuvaletlerde temizlik falan kalmıyor. Tuvalet kağıtları bitiyor. O yüzden yanınızda mutlaka tuvalet kağıdı ve ıslak mendil bulundurun. Klima arızası falan olmazsa tren gayet sıcak oluyor. Çocuklu gitmek için de kadın başına tek gitmek için de gayet rahat bir ortam var. Bu şekilde giden  arkadaşlarım oldu. Pulmandan bilet alırsanız priz yok ama Örtülü kuşetli’de 1 adet priz varken yataklı vagonda ise 2 priz var.

Yataklıda yer bulamazsanız örtülü kuşetlide maksimum konfor için 2 yetişkin 2 çocuk şeklinde tüm odayı  kapatabilirsiniz. Bu şekilde yataklı konforunda bir yolculuk yaparsınız.  Yemek konusu da malum. Trende kafaterya olan bir vagon var ama sadece hazır yiyecekler donuk ürünler satıldığı için mecbur kalmazsanız çok tavsiye etmem, siz zaten mutlaka yanınızda yiyecek içecek taşırsınız diye düşünüyorum:) Artık klasikleşen Erzurum’da Cağ kebabı şiparişi vermeyi de unutmayın. Zaten siz unutsanız bile artık görevliler bile hatırlatıyormuş:) Sabah erken kalkmayı da unutmayın çünkü en güzel manzaralar sabah erken saatlerde 8.00 civarı sizi bekliyor olacak.

Kars Ani Harabeleri

Kars ve Çevresinde Ulaşım

Kars’a geldiniz her yeri gezelim dediğinizde ne yazık ki mesafeler birbirine çok uzak. Mesela Çıldır gölü merkezden 1,5 saat uzaklıkta.  Yeteri kadar sık otobüs- minibüs seferleri yok, zaten her noktaya da sefer yok. Araç kiralamak bir yöntem ama Kars’ın soğuk, buzlu ve karlı kış koşullarına alışık olmadığımız için biz o riske girmek istemedik. Araç kiraladığınızda kış lastiği olan araçlar veriliyor, gece mesela mutlaka el frenini çekmeyin ve aynalarınızı katmayın diye uyarıyorlar. Açıkcası biz 3 kız o riski almak istemedik ve yerel taksici ile anlaştık. Çok memnun kaldığımız için telefonunu isteyen herkese verebilirim. Biz 2 gün olarak anlaştık.  Havalimanından bizi alıp Ani, Çıldır, Boğatepe, Sarıkamış gibi birbirinden uzak ve farklı yönlerde olan bayağı kapsamlı bir tur yaptırdı ve sonunda toplam 500 TL ödedik. Biz 3 kişi olduğumuz için arabayı başkaları ile paylaşma gereği duymadık ama 2 kişiyseniz taksici Ali abiden rica ederseniz size arabayı paylaşacak başka kişiler de bulacaktır, malum yoğun dönem talep çok.

Özellikle Ani Harabelerini rehberle gezmek gerekiyor, çok fazla açıklama bulunmuyor. O yüzden Ali abi yöreyi çok iyi bildiğinden bize her şeyi detaylı açıkladığından yine bana rehberle gezmek daha mantıklı geliyor. Ayrıca kişi sayısına bağlı olmakla birlikte araç kiralamaya göre çok daha ucuza geliyor. Hem de daha kısa sürede daha çok yer görme şansın oluyor.

Otel Cheltikov

Kars’da Konaklama

Kars’ta Doğu Ekspresine bilet bulmak konusunda nasıl bir talep varsa konaklama içinde Katerina Sarayı için aynı şekilde büyük bir talep var. Kars’ta akşamları Kars Kaz Evi’nin eğlencesinden sonra yapacak aktivite olmadığından özellikle Katerina’nın bahçesindeki ateş başı sohbetleri ve eğlenceleri için herkes tercih ediyor. Bizim gezimiz sırasında da Katerina Sarayı’nda yer kalmamıştı o yüzden Bir diğer popüler otel Cheltikov’a yönelmiştik. Çok da memnun kaldık. Akşam otelimizden yürüyerek Katerina Sarayı’na gidip onun eğlencesinden de mahrum kalmadık.

Katerina Sarayı

Katerina Sarayında kahvaltı dahil oda fiyatı yaklaşık 450-500 TL bandında, Cheltikov’da ise kahvaltı dahil oda fiyatı bu sene 535 TL bandına gelmiş. Biz 3 kız geçen sene Mart ayında adam başı 150 TL vermiştik . Bu 2 otel de Rus mimarisinin izlerini taşıyan ve tarihi ruhu taşıyan yaşatan yerler olduğu için özellikle bu 2 otelden birinde kalmanızı öneriyorum. Kar’s Otel ise çok daha pahalı bir alternatif olarak duruyor. Odaları gerçekten çok şık ama bence Kars’ın ruhunu yaşamak için doğru yer değil. Daha ucuz alternatifler isterseniz ise size Kars-ı Şirin otel, Winter City Otel, Kars Konak Otel, Hotel Kent Ani ‘yi önerebilirim.

Kars- Boğatepe Köyü

Kars Rota Önerisi

Kars için bizim de izlediğimiz rotadan hareketle gün sayınıza göre şu şekilde bir program yapabilirsiniz. Kars’ı gerçekten keyifli keyifli koşturmadan gezmek için en az 2 tam güne ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Perşembe akşam Kars trenine bindiniz Cuma akşam Kars’a vardınız.  Cuma akşam otele yerleştikten sonra Kars kaz evine gidip hem yöresel lezzetlere hem de eğlenceye doyabilirsiniz. Kars’taki ilk gününüzde sabah ilk durağınız Ani Harabeleri ardından Çıldır Gölü olmalı. Kars’ta mutlaka ama mutlaka görmeniz gereken 2 nokta burası. 2. gün ise sabahtan Boğatepe köyüne gidip köy evinde yöresel kahvaltı yapıp peynir müzesini gezebilirsiniz. Ardından Kars merkezde Baltık mimarisinin izlerini keşfe çıkabilirsiniz. Kars merkez gezisinden sonra önce Sarıkamış şehitliğine, Katerina Av Köşkü’ne giderek  günü Sarıkamış kayak merkezinde noktalayabilirsiniz. Bu gezi sonrası vakti kısıtlı olanlar direk havalimanına geçerek İstanbul’a ya da Ankara’ya dönebilirler.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Vakti olanlar ise Sarıkamış merkezinde kayak tatiline devam edebilir ya da bizim gibi Sarıkamış’tan otobüse binerek (25 TL adam başı fiyatı) Erzurum’a geçebilirler. Erzurum ya da Ağrı şehirleri de Kars rotası ile birleştirilebilecek rotalar. Biz 2 gün dolu dolu Kars’ı gezdikten sonra Sarıkamış üzerinden Erzurum’a geçip 1 gün de Erzurum’u gezip ertesi akşam döndük. Kars Havalimanından alınıp yukarıdaki tüm rotayı yapıp Sarıkamış rotasından sonra bizi otobüse bindiren rehberimize bu 2 günlük rota için toplam 500 TL ödemiştik.

Kars Merkezde Gezilecek Yerler

Kars’ta gezilecek yerleri 2’ye bölmek istedim. Çünkü merkezde yapılacaklar ile Kars çevresinde yapılacak aktiviteler gerçekten bambaşka. Hem de merkezden uzun bir yol gitmeniz gerekiyor. O yüzden önce Kars merkezinde 40 yıl Rus hakimiyetinde kalan şehirde görmeniz gereken birbirinden güzel Baltık ve Osmanlı Mimarisi eserleri ile başlayalım. 1877-1878’de, Osmanlı-Rus Savaşı sonrası şehre hakim olan Ruslar, 40 yıllık süreçte birbirinden güzel yapılar inşa etmişler.

Başlamadan,  bu güzel binaları görünce bir yanınız vay bee Kars’ta neymiş bee diyorsunuz bir taraftan ise abii utanmadınız mı bu güzelim binaların yanına bu ucube yapıları dikmeye diyorsunuz. Resmen Türkiye gerçeği ile karşı karşıya kalıyorsunuz ama biz bardağın dolu tarafına bakalım. Rus, Osmanlı ve Ermeni etkilerini yansıtan güzellikleri konuşalım.

Kars Kalesi

Kars Kalesi: Tarihi 1153 yılına dayanan Türkiye’nin en ihtişamlı ve bugüne kadar en sağlam gelmiş kalelerinden birtanesi.  1386 yılında Moğol istilası ile Timur tarafından yıkılıyor ve 1579 yılında yeniden yapılıyor çok değişikliğe uğramadan bugünlere geliyor. Dışardan inanılmaz heybetli görünen kalenin içi de gezilebiliyor ama vaktiniz yok ise dışardan görmek yeterli.

Defterdarlık Binası: Ordu Caddesi üzerinde yer alan bu bina, Baltık mimarisi örnekleri içinde en popüler ve en iyi durumda olanlarından. 1923 yılından itibaren Hükümet Konağı olarak kullanılmış, 83’te restore edilerek defterdarlık binasına çevrilmiş.  Akşa fotoğrafına bakmayın, gündüz sarı renkte bina.

Defterdarlık Binası

Valilik Binası: Ordu caddesi üzerindeki diğer güzel bina ise; Kazım Karabekir’in 1921 yılında Kars Antlaşması’nı imzaladığı, 2009 yılında restore edilmiş Valilik Binası.

Kars Sanayi ve Ticaret Odası: Kars’ta en beğendiğim binalardan bir diğeri ise Maliye Sokak’ta yer alan Kars Sanayi ve Ticaret Odası. Gözünüz korkmasın Valilik binası, Kars Sanayi ve Ticaret Odası binası ve Defterdarlık Binası biribirine çok yakın. Biri diğerinin çarprazında kalıyor gibi düşünebilirsiniz.

Fethiye Cami: Kars Rus hakimiyetinde olduğu sırada Alexander Nevski kilisesi olarak yapılmış bu güzel bina günümüzde Fethiye cami olarak kullanılıyor.  Cumhuriyet caddesinde yer alan kilise  cami olana kadar çok çekmiş valla, bir ara kapalı spor salonu olarak bile kullanılmış.

12 Havariler Kilisesi

12 Havariler Kilisesi: Kubbesindeki 12 insan figüründen dolayı 12 Havariler kilisesi adına alan yapı günümüzde yine diğer örneklerde olduğu gibi Kümbet Cami olarak kullanılıyor. 932-937 yıllarında bir Ermeni kilisesi olarak inşa edilen yapı 1064’te Alparslan’ın Kars’ı fethetmesinin ardından camiye çevrilir ve 1877’ye kadar cami olarak kalır. Ancak Rus hakimiyeti döneminde Ortodoks Kilisesi’ne çevrilir.  Kars, Türk egemenliğine geçince de tekrar cami olarak kullanılmaya başlanmış.

Katerina Sarayı: 1800’lü yılların ilk çeyreğinde Rus Çarı II. Nikola tarafından eşi Katerina’nın konaklaması için yaptırdığı Katerina Sarayı,  tarihi dokusuna uygun şekilde restore edilerek şu an otel olarak kullanılıyor. Burada konaklama imkanınız olmazsa da mutlaka görmeye gidin. Üstelik akşamları aşık atışması, canlı müzik, karlar altında kalmış bahçede ateş yakıp etrafında bir şeyler içmece gibi etkinlikler de var.

Katerina Sarayı

Cheltikov Otel: Kars’ta konakladığım bence Kars’ın en güzel binası olan bu otel,  1874 yılında inşa edilmiş görkemli bir Rus binası. Rus Cheltikov Ailesi tarafından yaptırılmış ve neredeyse 1900’lerin başlarına kadar burada yaşamışlar. 1980lerde ise doğumhane olarak kullanılırken,  yakın zamanda restore edilip otel olarak işletilmeye başlanmış.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı: Gazi Ahmet Muhter Paşa caddesinde  Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan en güzel binalardan bu konak.  Osmanlı – Rus Savaşı döneminde karargah olarak kullanılmış, sonrasında restore edilerek galeri olarak kullanılmaya başlanmış.

Gazi Ahmet Muhtar Konağı

Kars Evliya Cami ve Ebul Hasan-ı Harakani Türbesi: Nakşibendi, Mevlana ve Yesevi’nin manevi hocası olarak kabul edilen Hasan-ı Harakani Selçukluların Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için savaşırken Kars’ta şehit düşmüş ve türbesi de Evliya Cami’nde bulunuyor. Hasan-ı Harakani hayatı boyunca Gazneli Mahmut, İbn-i Sina gibi büyük düşünürler ziyaret etmiş o yüzden günümüzde de türbesi büyük ilgi görüyor ve türbede dilenen dileklerin kabul olduğuna inanılıyor.

Kars Evliya Cami

Kars çevresinde görmeniz gereken çok fazla yapı var, daha fazla uzatıp sizi sıkmak istemedim. Diğerleri de şu şekilde: Taş köprü, Namık Kemal Evi, Hamamlar, Kars Müzesi, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı, İsmet Paşa İlkokulu ve Eski Rus konsolosluğu  şeklinde liste gidiyor.

Çoğu bina birbirine çok yakın olduğundan ve içlerine girmeden sadece dışırdan bakarak gezildiğinden yarım günde tüm bu yerleri görüp Kars Merkez gezinizi tamamlayabilirsiniz.

Kars Çevresinde Gezilecek Yerler

Kars çevresinde görmeniz gereken  Ani Harabaleri, Çıldır Gölü, Boğatepe Köyü ve Sarıkamış olmak üzere 4 ana bölge var. Bu bölgelerin hepsi şehir merkezine 40 ile 100 dakika arasında değişen mesafelerdeler ve  birisi şehrin kuzeyindeyken diğer bölge şehrin güneyinde. O yüzden rotanızı bu doğrultuda planlamalısınız.

Ani Antik Kenti

Ani Antik Kenti, Kars merkeze 42 km uzaklıkta zamanında Dünyanın en büyük 4 şehrinden biri olacak kadar büyük ve 24 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri.  M.Ö 5000 yılından beri ayakta olan bu şehir Kars gezisinin olmazsa olmazlarından. İçerisi gerçekten tahmin ettiğinizden çok büyük alan tam anlamıyla gezmeniz için en az 2 saat gerekiyor. Kars’ın soğuk havasına açık alanda rüzgar da eklendiğinde özellikle Ani gezinizde gerçekten sıkı giyinmeniz şart. Abukhamrents Kilisesi ve Manuçehr cami, Ani harabelerinde mutlaka görmeniz gereken ve benim en beğendiğim 2 yapı oldu. Özellikle Manuçehr caminin Ermenistan sınırına bakan manzarası çok güzel. Müzekart geçerli, Müzekartınız yok ise giriş 10 TL.

View this post on Instagram

Kars, Turkey 📍🇹🇷 Haniii bazen hissedersin hayat akarken kontrol sendedir ama uzaktan seyrediyor gibisindir. Ne tam içinde ne de tam dışında. Kendi yarattığın yoğunluğun kalabalığın içinde boğulursun ya işte tam da o noktadayım. Bir yandan yoğun bir iş hayatı, bir yandan yeni ev hayatı, bir yanda seyahat planlamaları diğer yanda biten seyahatlerin yazıları videoları derken kendi yarattığım dünyada nefes alamıyorum. Neyse bahar geldi ya artık hem benim yenilenip kendime gelme hem de rotaların renklenme zamanı geldi demektir. Kaldı 15 gün, sonra buralar hep renkli rotalar🙏🙏🌈🌈 ______________________________________ #kars #karsrail #travelturkey #femmetravel #dametraveler #sheisnotlost #wearetravelgirls #doguekspresi #aniharabeleri #anadolugram #travelgram #travelandlife #travelblogger #renklirotalaranadolu

A post shared by Ebru🙋🏻‍♀️Travel & Lifestyle (@renklirotalar) on

Çıldır Gölü

Çıldır Gölü bence Kars gezisinde başınıza gelecek en güzel şey. Düşünsenize kaç kare donmuş göl üstünde yürüme o sonsuz beyazlıkta koşma imkanınız var ki? Çıtır çıtır sesler arasında buzun üzerinde yürüme hissi inanılmaz. Göl,  Kars-Ardahan sınırında merkeze 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Çıldır gölü için en iyi zaman Ocak-Şubat arası. Aralık ayında tam donmamış oluyor. Mart ayında ise erimeye başlıyor. Buz kalınlığı istenilen seviyeye ulaştığında  atlı kızaklarla gezmek ve buzda balık tutmak en keyifli deneyimler. Bir de gölün etrafında 3 restaurant var, en meşhuru ise Atalay’ın yeri. Çıldır gezinizi tam da bu restaurantta gölden tutulmuş balıkları afiyetle yiyerek tamamlamalısınız.

View this post on Instagram

Lake Çıldır, Kars-Turkey📍🇹🇷 Bugün dünya mutluluk günü🤗 Bugün hayatta sizi neyin mutlu ettiği neyin etmediğini düşünme günü. Sizi mutlu eden anları, insanları, yerleri çoğaltma günü🙏 Benim en mutlu anlarım; ailemle birlikte olduğum, ürettiğim, paylaştığım ve seyahat edip yeni deneyimler yaşadığım zamanlar. Mesela Çıldır gölü benim için çok özel çünkü ilk kez donmuş bir gölün üstünde yüzümde güneş aklımda sevdiklerim ile kahkaha atıyorum öyle mutluyum yani. Sizin en özel mutluluk anlarınız neler?🤗🤗 ____________________________ #renklirotalaranadolu #anadolugram #anadolufotograf #kars #cildirgolu #travelturkey #turkeystagram #turkey_photo #dametraveler #femmetravel #wearetravelgirls #travelblogger #like4like #likeforlike #follow #followforfollow #renklirotalaranadolu

A post shared by Ebru🙋🏻‍♀️Travel & Lifestyle (@renklirotalar) on

Boğatepe Köyü ve Peynir Müzesi

Kars merkeze 50 km mesafede yer alan Boğatepe köyü, Türkiye’de orjinal Kars gravyerinin üretildiği tek köy. Malakanlar Karslılara bu peynir yapımını miras bırakmış, onlarda bu kültürü devam ettirmiş üstüne de ekoturizm faliyetlerini başlatmışlar.   Türkiye’nin ilk peynir müzesini oluşturmuşlar. ücretsiz olarak bu müzeyi gezip peynir yapımı hakkında bilgi alabiliyorsunuz. Yetmemiş kadınlar birlik olmuş Kadın Bakkal kurmuşlar. Buradan da yörenin peynirlerinden satın alabiliyorsunuz.  Buraya mutlaka kahvaltıya gelmelisiniz. Gerçekten köy kahvaltısı ne deme, organik ürün ne demek anlarsınız. En güzeli de bir restauranta değil gerçek köy evine konuk oluyorsunuz kahvaltı için. Rehberimiz bizim için ayarlamıştı. kişi başı 30 TL ödedik. Gitmeden önce rezervasyon yaparsanız sizin için de hazırlarlar. Benim rehberimin numarasını da isteyene verebilirim.

Boğatepe Köyü

Sarıkamış

Sarıkamış Şehitliği: Hepimizin öğrencilik yıllarında acıyla dinlediği bir hikaye. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rusların Anadolu topraklarını işgalini önlemek için Enver Paşa komutasındaki 3.Ordu Sarıkamış’ta bir harekât planlar ancak hava koşulları ve imkansızlıklar sebebiyle 60.000 askerimiz donarak şehit olur. Bu hazin olayın yaşandığı bölge de ise şu an şehitlik bulunuyor. Ayrıca her yıl Ocak ayı başında şehitlerimiz için anma töreni düzenleniyor.

Sarıkamış Şehitliği

Katerina Köşkü:  Çar 2.Nikola’nın eşi Katherina için yaptırdığı av köşkü burası. Şu an bakımsızlıktan çok kötü durumda olsa da çivi dahi kullanılmadan saf ağaçtan yapılan köşk beton kolonları sayesinde hala sağlamlığını korumaktadır.  Acil restorasyona ihtiyacı var, güzelim köşkün yolları da içi de içler acısı. Bakım yapılsa harika bir yer olacağı kesin.

Sarıkamış Kayak Merkezi: Dünyada kaymak için en iyi yer olarak geçen Alpler’de görülen kristal karın Türkiye’de görüldüğü tek yer burası. Düşünsenize 141 gün bu kar yerde kalıyormuş. Havası ise mükemmel Türkiye’nin en çok güneş alan yerlerinden. Yani hava muhalefeti nedeniyle gidip de kayamama şansınız çok çok düşük. Pistler sakin Kartalkaya Uludağ kalabalığı asla yok. Benim için en güzeli ise pisti çevreleyen müthiş çam ormanlarıydı. Resmen harika manzaralar eşliğinde teleferik ile tepeye çıkıp bu müthiş doğada kayak yapıyorsun. Çok çok keyifli.

View this post on Instagram

Kars, Turkey 📍🇹🇷 Şu hayatta doğru zamanda doğru yerde olmak vardır yaa hanii işte o ben değilim sanırım😬🙈 Soğuklar geldi derim kalın giyinirim, güneş çıkar yanarım. Güneş var diye süet giyerim yağmur yağar. Nereye yazı yaşamaya gitsem kışı görürüm. Kışı yaşamaya gitsem yazı yaşarım. Herkes yaz fotoğrafı paylaşırken kış, millet kış fotoğrafı paylaşırken yaz fotoğrafı paylaşırım. Kars’a giderim kışı yaşamaya göl erir, güneşten yüzüm yanar☀️☀️ Bakalım yarın ki Van yolculuğunda beni neler bekliyor? Bu sefer uçları yaşamak istemiyorum, sadece baharı yaşamak istiyorum. Akdamar adasında badem çiçekleri açmış diyorlar bakalım yetişebilecek miyim? Varsa Van ile ilgili tavsiyelerinizi de alırım🙏🙏 ____________________________________ #akdamaradası #van #kars #sarıkamış #ski #snow #travelphotography #travelgram #gezenlerden #followforfollow #followme #travelturkey #türkiye #hurriyetseyahat #cokgezenlerkulubu #passionpassport #femmetravel #anadolufotograf #anadolugram #renklirotalaranadolu

A post shared by Ebru🙋🏻‍♀️Travel & Lifestyle (@renklirotalar) on

Kars’ta Yeme İçme

Kars deyince aklımıza hemen  Kars kaşarı, gravyeri, balı ve kazı gelir.  Bunlar çok çok lezzetli ama kars’ın ismi duyulmamış bir sürü leziz yemeği de var. Biz bu lezzetlerin hepsini Kars Kaz Evi’nde tattık. Hem birbirinden lezzetli yöresel tatlar hem de kafkas dansları gösterileri ile Kars Kaz Evi tursitik gibi görünsede bence hem lezzeti hem de eğlencesi çok çok güzel. Neler var kars lezzetleri derseniz:  Hangel (Mantının boş ve yaprak yaprak olanı), Piti (Güveçte pişirilen bol yağlı koyun etli nohutlu bir yemek), Haşıl (yarma, bol yağ ve yoğurt ile yapılan çok doyurucu bir yemek) bizim denediklerimiz.

Kars Yöresel Lezzetleri

Tabii bir de Kars mutfağının olmazsa olmazı Kars Kazı var. Kars’a gelince denenmesi gereken lezzet olur kendisi.  Kars kazının özelliği ise şu şekilde: Bahar aylarında yaylalarda otlarla beslenen kazlar, kış aylarında kesilmeye yakın arpa verilerek şişmanlatılıyor. Daha sonra kesilip tüyleri ve iç organları temizlenip tuzlanarak kurutuluyor. Tandırda pişirilen kazlar, kazın saldığı su ve yağda pişirilen bulgur pilavının üzerine didiklenmiş şekilde servis ediliyor. Bana biraz ağır gelse de çok sağlıklı olduğu kesin.

Kars’ta nereceğim restaurantlar: Kars Kaz Evi, Pushkin restaurant, hanımeli Restaurant, Kamer Mutfak, Hanımeli, Tadım Döner

Kars’ta cafe olarak ise kahveleri ile yorgunluğunuzu alacak Craft Coffee No:74 öneririm.

Kars Kaşarı, Gravyeri ve Balı Nereden Alınır?

Kars merkezde Kars kaşarı ve gravyeri alabileceğiniz çok fazla yer var, her yere bakmayın insanın aklı karışıyor.  Bizim de kafamız karıştı her girdiğim yerden biraz biraz derken bayağı bir şey aldık ama hepsi çok güzeldi. Boğatepe köyüne gittiniz orada zaten köyün balını, sütünü, kaşarını, gravyerini tadıyorsunuz. Boğatepe köyünde yer alan Kadın Bakkal’dan tadına baktığınız ürünleri satın alabilirsiniz. Merkezde ise yine Boğatepe Köyü’nün ürünlerini satan ” Boğatepe Köy Ürünleri” isimli dükkandan da hem alabilirsiniz hem de İstanbul’a sipariş verebilirsiniz. Biz almalara doyamadık, gitmeden yine önerilen otelimiz Cheltikov’un tam karşısındaki Zeliha’nın Organik Bal ve Peyniri isimli dükkandan da alışveriş yaptık. Fiyatlar genelde tüm dükkanlarda aynı, çok fazla pazarlık da yaptırmıyorlar. Kars gravyerinin kilosu 75 TL, eski kaşarın kilosu 35 TL, balın kilosu ise 70 TL’den satılıyor. Kaz almak isterseniz ben yeğenime vitamin olsun diye alayım dedim ama bayağı büyük ağır olduğundan ve bütün olarak satıldığı asla parçalanmadığı için alamadım. Bütün Kaz ise 200 TL’ye satılıyor.

Kars Kahvaltısında kaşar,bal olmazsa olmazları

Gelecek yazılarımdan ve videolarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni buralarda da takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: @renklirotalar

YouTube: Renkli Rotalar 

 

 

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir