Blog posts

Antalya’nın Maldivleri: Suluada Gezi Rehberi

Antalya’nın Maldivleri: Suluada Gezi Rehberi

Akdeniz, Yurtiçi

Salda’dan sonra instagram dünyasının diğer patlayan yıldızı kesinlikle Suluada. Suluada, Antalya‘nın Kumluca ilçesine bağlı olan Adrasan’ın açıklarında bulunan bakir ve sakin bir adadır. Bu bakir adayı bu kadar popüler yapan ise muhteşem güzellikle plajlarıdır.

Adrasan ile Gelidonya Burnu arasında kıyıdan yaklaşık 1.5- 2 kilometre uzaklıkta bulunan adaya ulaşım sadece deniz yolu ile sağlanıyor. Tamamen doğal bakir bir ada olan Suluada’nın üzerinde herhangi bir yerleşim yeri ya da tesis yok. Ada’da 2 tane sahil var. 2 plaj da bembeyaz kumsala turkuaz bir denize sahip böyle olunca Maldivler yakıştırması gerçekten kaçınılmaz. Ben tekne sahile yaklaşırken gördüğüm renk karşısında çığlık attım o kadar güzel gerçekten.

Suluada

Adanın ismi ise adada bulunan tatlısu kaynağından geliyor ve bu kaynak suyunun şifalı olduğu söyleniyor. Çok uzun yıllar balıkçılar tatlısu ihtyacını bu koydan karşılamışlar. Geziniz sırasında bu buz gibi sudan içmeden dönmeyin sakın, gerçekten çok lezzetliydi.  Bir rivayete göre de bu sudan içenlerin böbrek taşları dökülüyormuş.

Adanın çevresinde ise çok sayıda sualtı mağaraları var. Tekne turlarında bu mağaraları da görme sansınız oluyor. Özellikle ışığın yansımaları ve suyun bu ortamda oluşturduğu renkler muazzamdı.  Su altı mağaralarında balıklarla birlikte yüzüyorsunuz, belki de hiç görmediğiniz deniz canlılarını keşfediyorsunuz. Bu yüzden mutlaka yanınızda deniz gözlüğünüzü ve paletlerinizi götürmeyi unutmayın.

Doğal resif bölgesi olan ada biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin. Sulu Ada’nın kaya yapısında kalsiyum karbonat bulunduğundan ve  kumun içinde yaşayan foraminifera adlı mikroorganizmalar kuma beyaz rengi veriyormuş. Gerçekten bu doğal yaşam alanının bu güzelliğin bizim korumamıza ihtiyacı var.

Suluada

Bahar ve yaz aylarında  her gün Adrasan’dan Suluada’ya günlük tekneler kalkmaktadır. Biz Adrasan Yusuf kaptan ile gidip çok da memnun kalmıştık. 2018 yılında turlar kişi başı 70 TL’ye düzenleniyor. Tekne turuna verdiğiniz ücret içerisinde öğle yemeği olarak çupra ya da levrek balığı, yanında salatası ve dolma biberiyle ikram ediliyor. Ara öğünlerde meyve ve çay ikramları da oluyor kısacası aç kalmıyorsunuz.

Günlük tekneler saat 10:00 gibi Adrasan iskelesinden yola çıkıyor, saat 18:00 gibi tekrar Adrasan iskelesine dönüyor. Bu zaman diliminde göreceğiniz yerler; Suluada Plajları, Tatlı Su Kaynağı, Mağara Geçidi, Amerikan Koyu ve Adrasan Feneri şeklinde oluyor.

Günlük tekneler haricinde Adrasan’da balıkçı tekneleri ile de anlaşıp sizi Suluada’ya bırakıp sonra istediğiniz saatte alacak şekilde gezme sansınız da var. Yanınıza su ve yiyecek almayı sakın unutmayın. Öğleden sonra tur teknelerinden ıssız bir ada deneyimi yaşayamayacağınız da yine aklınızda olsun.

Ne yazık ki Temmuz- Ağustos aylarında tekne kalabalıklığından ada da yüzmek için yer bile kalmıyor. O yüzden Haziran ve Eylül ayları nispeten daha sakin ve keyifli olacaktır. Umarım Adrasan belediyesi burdaki doğayı korumak için adaya her gün gidecek tekne sayısını kontrol eder de bu cennet tüm kuşaklara bozulmadan geçer. Herkesin mutlaka görmesi ve hayatında bir kez olsun o muazzam renkli su da yüzmesi dileğiyle…

Suluada’dan paylaştığım fotoğraflara Instagram’da #renklirotalarakdeniz hashtaglerinden  ulaşabilirsiniz.

Gelecek yazılarımdan ve videolarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni buralarda da takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: @renklirotalar

YouTube: Renkli Rotalar 

Facebook: Renkli Rotalar

Pinterest: Renkli Rotalar

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir